ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Μαρτίου 1945: Πρώτος βομβαρδισμός “Bomber buster” στο “σπίτι” των S-Boot

9 βομβαρδιστικά Β-17 του 92ου Αποσπάσματος Βομβαρδισμού ρίχνουν 18 βόμβες διάτρησης Disney Bombs στην προστατευμένη βάση του γερμανικού ναυτικού στο Ijmuiden της Ολλανδίας.
Τα καταφύγια του γερμανικού ναυτικού προστάτευαν μονάδες τορπιλακάτων Ε-boats (Schnellboote) και υποβρύχια-νάνους Biber που αποτελούσαν σημαντική απειλή για τον ομαλό ανεφοδιασμό των συμμαχικών δυνάμεων από τη Βρετανία. Τα καταφύγια από σκυρόδεμα πάχους 3-4 μέτρων είχαν αποδειχθεί άτρωτα από συμβατικές βόμβες ελευθέρας πτώσης αλλά ακόμα και από τις «σεισμικές βόμβες» Tallboy, 53 από τις οποίες έπληξαν τη βάση χωρίς αποτέλεσμα.
Το νέο όπλο στη φαρέτρα της Διοίκησης Βομβαρδισμού ήταν η “Disney Bomb” μια βόμβα εμπνευσμένη από κινούμενα σχέδια προπαγάνδας της ομώνυμης εταιρίας, είχε μήκος 5 μέτρα και διάμετρο 11 ίντσες (280mm), αποτελείτο από μια εκρηκτική κεφαλή 230 κιλογράμμων εντός ισχυρού φλοιού χάλυβα θωράκισης, 11 ρουκέτες στερεών καυσίμων και μια γενήτρια που τους ενεργοποιούσε. Η ώθηση που προσέδιδαν οι ρουκέτες έδινε στη βόμβα ταχύτητα 1,600 χλμ/ώρα (η Tallboy ανέπτυσσε 1,200 χλμ/ώρα περίπου) και μαζί με τη μικρή διάμετρο κι αντοχή που προσέδιδε η θωράκιση επέτρεπαν τη διάτρηση 4,9 μέτρων συμπαγούς σκυροδέματος.
Μια πρώτη επίθεση τη νύχτα της 10ης Φεβρουαρίου πέτυχε να διατρήσει τα υπόστεγα αλλά απέτυχε να καταστρέψει τα σκάφη αφού έλειπαν όλα σε αποστολή. Στις 14 Μαρτίου, μια δεύτερη επίθεση την ημέρα θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα. Σειρά θα είχε η βάση κατασκευής υποβρυχίων Valentine κοντά στη Βρέμη που κατασκεύαζε τα νέα ηλεκτροκίνητα υποβρύχια Type XXI.

Most Popular