ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Μαρτίου 1957: η θυσία του Αυξεντίου, “μία εκ των ωραιοτέρων σελίδων της μακραίωνος Ελληνικής ιστορίας”

Σκοτώνεται στο κρησφύγετό του στο Μαχαιρά, όπου είχε κυκλωθεί μετά από προδοσία, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου.
Ο Αυξεντίου, που ήταν έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, κυκλώθηκε από υπεράρθμες δυνάμεις Βρετανών και ελικόπτερα στο κρυφό του αρχηγείο κοντά στη Μονή Παναγίας Μαχαιρά, νότια της Λευκωσίας.

Η μάχη με 700 περίπου Βρετανούς θα κρατήσει από τις 04:30 ως τις 14:00 και θα λήξει με τη σύλληψη των συνεργατών του Αυξεντίου, Ανδρέα Στυλιανού, Αυγουστή Ευσταθίου, Αντώνη Παπαδόπουλου και Φειδία Συμεωνίδη, που διατάχθηκαν από τον ίδιο να παραδοθούν, όταν η διαφυγή ήταν πια μάταιη. Ο ίδιος ωστόσο παρέμεινε και συνέχισε να πολεμάει για ώρες. Στην κλήση του να παραδοθεί απάντησε “Μολών Λαβέ”.
Προς το τέλος ρίψη χειροβομβίδας τον τραυμάτισε και οι Βρετανοί έστειλαν τον αιχμαλωτισμένο του σύντροφο, Αυγουστή Ευσταθίου, να τον πείσει να παραδοθεί. Ο Ευσταθίου συντάχθηκε μαζί του και μαζί πολέμησαν για αρκετή ώρα μέχρι που οι Βρετανοί πυρπόλησαν με βενζίνη το σπήλαιο με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί ο Αυξεντίου κι ο Ευσταθίου να γλυτώσει με βαριά εγκαύματα.

Η μάχη έτυχε κάλυψης από τον Τύπο και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση τόσο στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσο και στη Βρετανία. Το πτώμα του Αυξεντίου τάφηκε στα «φυλακισμένα μνήματα» στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας για να αποφευχθούν λαϊκές εκδηλώσεις.
Ο Γεώργιος “Διγενής” Γρίβας θα γράψει:
“Η δόξα τον ανέβασε ψηλά αφού με την άφθαστη θυσία του έγραψε μίαν των ωραιοτέρων σελίδων της μακραίωνος Ελληνικής Ιστορίας. Το κρησφύγετόν του θα παραμείνει ο ιερότερος χώρος προσκυνήματος δι’όσους λατρεύουν την ελευθερίαν. Και ο ηρωικός θάνατός του το φωτεινόν παράδειγμα δια τα επιγιγνομένας γενεάς” 

Most Popular