ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1913: “Τα πήραμε τα Γιάννενα”

Τα Ιωάννινα παραδίδονται επίσημα στον ελληνικό στρατό. Η παράδοση της πόλης θα συμβεί μετά από μια καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη από το ελληνικό επιτελείο επίθεση.
Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελούσε σημαντικό εμπορικό και συγκοινωνιακό κόμβο, οδηγώντας την γερμανική αποστολή υπό τον αντιστράτηγο Ρούντιγκερ φον ντερ Γκολτς να διατάξει την επιμελημένη οχύρωσή της. Επτά συνολικά σύγχρονα οχυρά, με κυριώτερα εκείνα του Μπιζανίου και της Καστρίτσας, δημιουργούσαν έναν ισχυρό κλοιό προστασίας γύρω τους με άνω των 100 πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων. Η φρουρά των Ιωαννίνων είχε ενισχυθεί με την άφιξη τουρκικών τμημάτων που υποχωρούσαν από τη μάχη του Μοναστηρίου και των Γιαννιτσών αλλά παρέμεινε απομονωμένη.

Στόχος της «Στρατιάς της Ηπείρου» (ενισχυμένη μεραρχία πεζικού αρχικά), το συγκρότημα οχυρών Ιωαννίνων αποτέλεσε «σκληρό καρύδι» που παρά την ενίσχυση με τη 2α ΜΠ και τμήματα εθελοντών ο στρατηγός Σαπουτζάκης απέτυχε να διαρρήξει. Από τον Ιανουάριο του 1913, μετά από νέα αποτυχημένη επίθεση κατά της οχυρής θέσης, ο Σαπουτζάκης αντικαταστάθηκε και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων ανέλαβε ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος ενισχύοντας τη Στρατιά με νέες δυνάμεις από το μακεδονικό μέτωπο.
 
Το σχέδιο επίθεσης οργανώθηκε προβλέποντας παραπληνητικές ενέργειες, διπλή υπερκέραση και ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού. Στις 5 Μαρτίου (π. Ημ. 20 Φεβρουαρίου) μετά από ισχυρό μπαράζ πυροβολικού, τρείς Μεραρχίες χτύπησαν ταυτόχρονα τα οχυρά από τον ανατολικό και δυτικό τομέα ενώ το απόσπασμα Μετσόβου επιχείρησε αντιπερισπασμό από Βορρά. Οι τουρκικές άμυνες κλονίστηκαν και διεράγησαν σε αρκετά σημεία αρχίζοντας να εγκαταλείπουν τις θέσεις και διαρρέοντας προς τα Ιωάννινα. Στο μεταξύ, το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων με το 8ο και 9ο τάγματα (ταγματάρχες Βελισσαρίου- Ιατρίδη) διεισέδυσαν νύχτα στον Άγιο Ιωάννη στα νώτα των οχυρών Μπιζανίου-Καστρίτσας- Χιντζηρέλου και απέκοψαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα Ιωάννινα συλλαμβάνοντας κάπου 1,000 αιχμαλώτους.

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ο Τούρκος διοικητής Εσάτ Πασάς απέστειλε αντιπροσωπεία των αρχών της πόλης επιζητώντας παράδοση με την πίστη ότι οι γραμμές του είχαν υπερκεραστεί και καταβληθεί πλήρως. Την παράδοση των Ιωαννίνων θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις στη Βόρειο Ήπειρο.

Most Popular