ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Φεβρουαρίου 1952: Ελλάδα και Τουρκία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα και η Τουρκία εντάσσονται επίσημα στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (North-Atlantic Treaty Organisation), μιας συμμαχίας που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη για την ισχυροποίηση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών της Δύσης έναντι της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
Η χρονίζουσα παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων της τελευταίας στα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης και η εμφανώς βεβιασμένη ανάδειξη μονοκομματικών κυβερνήσεων, φιλικών προς τη Μόσχα, στις χώρες που στάθμευε ο Κόκκινος Στρατός, εκτίναξε τα επίπεδα ανασφάλειας των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Υπαρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Sir Bernard Montgomery με τον Αρχηγό ΓΕΣ υποστράτηγο Θρασύβουλο Τσακαλώτο στη Σχολή Ευελπίδων στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης.

Η παρουσία του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη παρείχε ένα βαθμό ασφάλειας και δέσμευσης των ΗΠΑ στην υπεράσπιση των δομών της από τον ολοκληρωτισμό αλλά ακόμα κι αυτή είχε μια ημερομηνία λήξεως. Σύντομα, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρούσαν για τη χώρα τους και η εν πολλοίς κατεστραμμένη και στρατιωτικά αφοπλισμένη δυτική Ευρώπη θα γινόταν πιθανώς λεία της ισχυρής Ανατολής.
Με αυτό το σκεπτικό, πολλοί πολιτικοί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού μεσίτευσαν για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για την υπεράσπιση των θεσμών της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού, αρχές που ένωσαν τις δύο πλευρές του ωκεανού στον πόλεμο και καλούνταν να ενώσουν και πάλι.

Το 1949, δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου με τη συμμετοχή 12 κρατών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισλανδία από τη μία και Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία και Ιταλία από την άλλη). Η Ελλάδα και η Τουρκία εντάχθηκαν το 1952 στη δομή του, στο πλαίσιο της πολιτικής της “Ανάσχεσης” της εξόδου της ΕΣΣΔ προς την Μεσόγειο, ενώ δύο ακόμα χώρες, η Δυτική Γερμανία και η Ισπανία εντάχθηκαν στη συμμαχία το 1955 και το 1982 αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα στη Βουλή κατά την κύρωση της συμφωνίας. Στο κέντρο εμπρός, ο πρωθυπουργός Ν. Πλαστήρας

Η Ελλάδα διένυε το 1952 το τρίτο έτος μετά τον Εμφύλιο και η έκταση της καταστροφής των υποδομών και των αναγκαίων πρώτων υλών για την επισκευή τους ήταν τεράστια μετά από 10 σχεδόν χρόνια καταστροφής. Η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα χαιρέτισε την είσοδο της χώρας στη συμμαχία ως εξασφάλιση της χώρας τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και της βοήθειάς της στους τομείς της οικονομίας και της ανόρθωσης των αναπτυξιακών της ικανοτήτων. Ο πρωθυπουργός Πλαστήρας δήλωσε στη Βουλή μετά την κύρωση της συμφωνίας:
«Δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχθεί ότι όταν η Ελλάς συμμετέχει εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον μετά των μεγάλων δυνάμεων, αι οποίαι κατοικούνται από ελευθέρους δημοκρατικούς λαούς, αισθάνεται αυτή ασφαλεστέραν”.
Ο Αμερικανός στρατηγός Willard G. Wyman (κέντρο), πρώτος διοικητής της διοίκησης του NATO LANDSOUTHEAST κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στο στρατόπεδο Şirinyer, στη Σμύρνη. Περιστοιχίζεται από τους δύο υπαρχηγούς του, αντιστρατήγους, Γερεμανίδη (αριστερά) και Türkmen (δεξιά), που συναντώνται για πρώτη φορά. (Φωτογραφία: LANDCOM Museum Archives)

Έπαρση των σημαιών του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας το 1952 στη Λισαβόνα, όπου προστέθηκαν για πρώτη φορά η ελληνική και τουρκική σημαίες ως 13ο και 14ο μέλη (φωτογραφία: ΝΑΤΟ Archives)

Most Popular