ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου 2014: Η κρίση στην Κριμαία που οδήγησε στην παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία

Στη συνέχεια της μακράς Ουκρανικής κρίσης στα εδάφη κυρίως της κριμαϊκής χερσονήσου, κεκαλυμμένη ρωσική επέμβαση λαμβάνει χώρα με τη μορφή των μυστηριωδών «μικρών πράσινων ανθρώπων».
Καθώς η πόλωση μεταξύ των υποστηρικτών του ρωσόφιλου Βίκτωρ Γιανούκοβιτς και του ευρωπαϊστή Βίκτωρ Γιουσένκο κορυφωνόταν, ένοπλες ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους στην Κριμαία ταυτόχρονα με την διαφυγή του Γιανούκοβιτς στη Ρωσία. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη αφού η εμφάνιση όπλων μεταξύ των διαδηλωτών που ήδη συγκρούονταν βίαια στους δρόμους πολλών πόλεων (Χάρκοβο, Κίεβο, Συμφερούπολη, , Μαριούπολη, Οδησσό) θα οδηγούσε σε σοβαρή αιματοχυσία και εμφύλιο πόλεμο τη στιγμή που τα στρατεύματα της Ουκρανίας ήταν ακέφαλα.
Στις 28 Φεβρουαρίου, μια ομάδα στρατιωτών με πράσινες στολές χωρίς διακριτικά και φέροντας μάσκες εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, κατέλαβαν κύρια πόστα και χωρίς άλλη βία οργάνωσαν την άμυνα και ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σύντομα, η παρουσία τους επεκτάθηκε και σε οδικούς κόμβους, στις περισσότερες στρατιωτικές βάσεις της Κριμαίας και μάλιστα του ναυστάθμου και στο κοινοβούλιο της Συμφερουπόλεως. Είχε προηγηθεί στις 27/2 η κατάληψη του τοπικού κοινοβουλίου.

Τα «πράσινα ανθρωπάκια» έφεραν τελευταίας τεχνολογίας και χορήγησης εξοπλισμό των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ήταν εξαιρετικά πειθαρχημένα και προσεκτικά και η παρουσία τους εμπέδωσε μαζί με τον αιφνιδιασμό που πέτυχαν την τήρηση της τάξης χωρίς να ανοίξουν πυρ, να υποστηρίξουν ανοιχτά καμία πλευρά και χωρίς πίεση στον πληθυσμό.
Κέρδισαν μάλιστα το χαρακτηρισμό «ευγενικά ανθρωπάκια» αφού μιλούσαν ελάχιστα στους περαστικούς και όταν τους ρωτούσαν απαντούσαν αόριστα αλλά με μεγάλη ευγένεια. Ήταν φυσικά Ρώσοι στρατιώτες πιθανότατα της 45ου Ανεξαρτήτου Συντάγματος Αναγνώρισης Σπετσνάζ της Φρουράς, τμήμα των επιλέκτων Αερομεταφερομένων που εδρεύουν στη Μόσχα, παρά το ότι ο Πούτιν αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή και χαρακτήριζε τους ενόπλους ως «αγανακτισμένους που εξοπλίστηκαν από τις αποθήκες του Ουκρανικού Στρατού»
. Τους επόμενους μήνες, τα «πράσινα ανθρωπάκια» θα εμφανιστούν και πάλι και σε μεγάλους αριθμούς στην ανατολική Ουκρανία στις συγκρούσεις στο Ντόνμπας.

Most Popular