ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαρτίου 1951: Επιχείρηση “Ripper” – η τέταρτη μάχη της Σεούλ (πόλεμος της Κορέας)

H 8η Αμερικανική στρατιά των Ηνωμένων Εθνών εξαπολύει γενική επίθεση στα προάστια της Σεούλ για να ανακαταλάβει την πρωτεύουσα και να εγκλωβίσει και καταστρέψει τα κινεζικά στρατεύματα.
Η επιχείρηση ήρθε ως συνέχεια της επιχείρησης “Killer” που έφερε τα στρατεύματα των συμμαχικών δυνάμεων στον ποταμό Χαν. Μετά από ένα εξοντωτικό μπαράζ, το μεγαλύτερο του πολέμου, το Ι και ΙΧ Αμερικανικά Σώματα Στρατού κινήθηκαν από τα δυτικά ενώ το Χ Αμερικανικό και ΙΙΙ Νοτιοκορεατικό Σώματα Στρατού από τα ανατολικά σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν τους Κινέζους σε μια κίνηση λαβίδας και να καταλάβουν τη Σεούλ.

Ήταν η τέταρτη φορά που η αρχαία κορεατική πρωτεύουσα άλλαζε χέρια μέσα σε εκείνη τη σύγκρουση. Οι κομμουνιστικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη αποφεύγοντας την επιδιωκόμενη κύκλωση και αποσύρθηκαν στους ορεινούς όγκους βόρεια της πόλης. Η επιτυχημένη τακτική επιβράδυνσης και το ορεινό και λασπώδες έδαφος θα επιτρέψει στις κινεζικές δυνάμεις να διαφύγουν. Αν και πέτυχαν τον έναν βασικό σκοπό τους, την επιστροφή στον 38ο Παράλληλο και την κατάληψη της Σεούλ, οι δυνάμεις του Ρίτζγουεη απέτυχαν στον πιο ουσιαστικό σκοπό τους, να εγκλωβίσουν και να καταστρέψουν τον όγκο του εχθρού.
Την ίδια μέρα το ΕΚΣΕ καταλαμβάνει το ύψωμα 321 στην περιοχή του Γιουνγκτούν-Ρι.

Most Popular