ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαρτίου 1573: Η Κύπρος υπό την Οθωμανική ημισέληνο

Δια συνθήκης που υπογράφεται μεταξύ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και της Οθωμανικής Πύλης τερματίζεται ο Ενετο-τουρκικός πόλεμος, γνωστός κι ως «Πόλεμος της Κύπρου».
Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1570 με την τουρκική εισβολή στο νησί της Κύπρου. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι Τούρκοι κυριάρχησαν στην ενδοχώρα και κατέλαβαν τις περισσότερες πόλεις περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λευκωσίας. Μόνο η Αμμόχωστος κατάφερε να αντισταθεί στην τουρκική προέλαση αλλά και αυτή έπεσε μετά από πολιορκία 11 μηνών.
Η Βενετία αντεπιτέθηκε κατορθώνοντας να καταστρέψει τον Οθωμανικό στόλο στη ναυμαχία της Ναυπάκτου αλλά οι οθωμανικοί πόροι έμοιαζαν ανεξάντλητοι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας νέος στόλος ξαναφτιάχτηκε και η Βενετία κατέφυγε στη διπλωματία. Παραδίδεται πως ο Οθωμανός βεζύρης είπε στον Ενετό πρέσβη: “με το πάρσιμο της Κύπρου σας κόψαμε ένα χέρι, με το κάψιμο του στόλου μας μας ξυρίσατε τα γένια. Τα γένια μας θα ξαναφυτρώσουν. Μπορείτε εσείς να φυτρώσετε καινούριο χέρι;”
Με τη συνθήκη που υπέγραψε κατόρθωσε να κρατήσει τους Τούρκους ικανοποιημένους για ένα διάστημα. Η Κύπρος θα παραμένει οριστικά στους Οθωμανούς και η Βενετία θα πληρώσει και 300,000 δουκάτα για μια ειρήνη που θα διαρκέσει 70 χρόνια.

Most Popular