ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαρτίου 1965: Αυλαία για την Επιχείρηση “Rolling Thunder” (Πόλεμος του Βιετνάμ)

Σε μια προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό του καθεστώτος του Νοτίου Βιετνάμ και να επιβάλουν τον ρυθμό επιχειρήσεων που οι ίδιοι επιθυμούσαν έναντι των επιθέσεων των Βιετκόνγκ, η Αμερικανική Αεροπορία, το Αμερικανικό Ναυτικό και η αεροπορία του Νοτίου Βιετνάμ ξεκινούν μια εκστρατεία βομβαρδισμών που σκοπό είχε να καταβάλει το Βόρειο Βιετνάμ χωρίς να χρειαστεί η συνδρομή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων.
Στόχοι της επιχείρησης «Rolling Thunder» ήταν οι οδοί ανεφοδιασμού, η βιομηχανική βάση και οι αντιαεροπορικές άμυνες του Βορρά ώστε να σταματήσει η ροή ανδρών και υλικού προς το Νότο.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει 42 μήνες και θα στοιχίσει 922 αεροσκάφη και πάνω από 1,000 πιλότους στις αμερικανικές δυνάμεις (άγνωστες είναι οι απώλειες των Νοτιοβιετναμέζων) λόγω του πυκνού δικτύου αεράμυνας που είχαν οργανώσει οι Σοβιετικοί στη χώρα. Μεγάλες θα είναι ασφαλώς οι απώλειες και των Βορειοβιετναμέζων (50-180 χιλιάδες πολίτες νεκροί και περί τα 120 πολεμικά αεροσκάφη) ενώ η επιχείρηση θα αποτύχει τελικά στους σκοπούς της.

Most Popular