ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Φεβρουαρίου 1972: «Βιετναμοποίηση», η Ν. Κορέα σταδιακά αποσύρεται

 Η Νότια Κορέα αποσύρει τους πρώτους 11,000 από τους 48,000 άνδρες που έχει αναπτύξει στο Βιετνάμ. Η συμμετοχή της Νοτίου Κορέας στην εκστρατεία στο Βιετνάμ χρονολογείται από το 1964, όταν ο πρόεδρος Τζόνσον την κάλεσε να συμμετάσχει.
Πρώτη αναπτύχθηκε η 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών για να ακολουθήσουν οι Μηχανοκίνητη Μεραρχία «Τίγρης» και η 9η ΜΠ. Στη μέγιστη ανάπτυξή τους η κορεατική διοίκηση παρέτασσε 50,000 άνδρες σε διοίκηση Σώματος Στρατού και κέρδισε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών ως αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που Νοτιοκορεατικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε σφαγές αμάχων και καταστροφές, σε έναν πόλεμο που η διάκριση εχθρού και φίλου δεν ήταν πάντα εμφανής.
Συνολικά, πάνω από 320,000 στρατιώτες της Ν. Κορέας πολέμησαν στο Βιετνάμ και 5,100 περίπου σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις ενώ διπλάσιοι τραυματίστηκαν.
Στον πόλεμο του Βιετνάμ, όμως, συμμετείχαν και στρατεύματα της Β. Κορέας. Τουλάχιστον μια μοίρα μαχητικών και δύο συντάγματα αντι-αεροπορικού πυροβολικού υπερασπίστηκαν τους ουρανούς πάνω από το Ανόι, ενώ σημαντική βοήθεια στάλθηκε σε μορφή χρημάτων, στολών, οπλισμού, πυρομαχικών και άλλων ειδών. Η Βορειοκορεατική συμμετοχή υποβιβάστηκε σημαντικά μετά το 1968, όταν το Βόρειο Βιετνάμ συμμετείχε στις συνομιλίες Ειρήνης των Παρισίων. Η Πιονγιάνγκ υποστήριζε περισσότερο την αδιάλλακτη γραμμή του Πεκίνου για “ένα ενωμένο τείχος ασιατικής φωτιάς” από την Κορέα ως την Καμπότζη και η ανεξάρτητη πολιτική του Βιετνάμ, που δεν συμμεριζόταν τη γραμμή του πολέμου χωρίς σύνορα και χωρίς χρονικό τέλος, έκανε τα άλλα κομμουνιστικά καθεστώτα να άρουν την υποστήριξή τους προς το Ανόι. Το 1968 οι στρατιωτικές δυνάμεις της Β. Κορέας αποσύρθηκαν.

Most Popular