Ο πρόεδρος Τρούμαν ανακοινώνει στο Κογκρέσο αυτό που έμεινε γνωστό ως «Δόγμα Τρούμαν», μεσούντος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.
Πρόκειται για μια αποφασιστική προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκρατήσουν χώρες που κινδύνευαν να μετατραπούν σε κομμουνιστικές χωρίς την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, απλά με τη μορφή δωρεάν οικονομικής βοήθειας για να βελτιώσουν τις ρημαγμένες υποδομές τους και να αναβιώσουν την οικονομική τους ευρωστία.
Στις 12 Μαρτίου 1947, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να υποστηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ελλάδα και την Τουρκία, για να αποτραπεί την πτώση τους στην σοβιετική σφαίρα επιρροής.
Ο Τρούμαν ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν πολιτική τους την υποστήριξη των ελεύθερων εθνών που αντιστέκονται στην απόπειρα ένοπλων μειονοτήτων ή εξωτερικών απειλών να τους καθυποτάξουν».
«Αν δεν συνδράμουμε την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή τη μοιραία στιγμή, το αποτέλεσμα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τη Δύση και για την Ανατολή. Ζητώ, επομένως, την έγκριση του Κογκρέσου για βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 400.000.000 δολαρίων ως τις 30 Ιουνίου 1948».
Το δόγμα θα γίνει πιο συγκεκριμένο ένα έτος μετά, όταν θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα υπέρ της Ελλάδας και της Τουρκίας και θα μορφοποιήσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στα επόμενα χρόνια θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία του ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό Κογκρέσο, τον Μάιο του 1947, απαντώντας στην έκκληση του Τρούμαν, έδωσε στην Ελλάδα $400 εκατομμύρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Ακολούθησε η οικονομική παλινόρθωση της Δυτικής Ευρώπης με το Σχέδιο Μάρσαλ.