ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαρτίου 1922: Το πρώτο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ μπαίνει σε υπηρεσία

Τίθεται σε υπηρεσία το USS Langley(CV-1), το πρώτο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού. Ήταν επίσης το πρώτο πλοίο του ναυτικού των ΗΠΑ που χρησιμοποιούσε υπερτροφοδοτούμενη στροβιλο-ηλεκτρική ενέργεια για την κίνησή του.

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1912 ως ανθροκοφόρο USS Jupiter και μετασκευάστηκε με κατάστρωμα απο-προσνηώεων και λοιπές εγκαταστάσεις. Αρχικά, οι επιτελείς του Ναυτικού είχαν προετοιμάσει ένα άλλο πλοίο για μετατροπή αλλά η εφαρμογή της συνθήκης της Ουάσινγκτον για τον περιορισμό των διεθνών ναυτικών εξοπλισμών επέβαλε περιορισμούς στο μέγεθος και εκτόπισμα των πολεμικών.

Υπήρξε το σκάφος που το US Navy πειραματίστηκε με τις ανάγκες αεροναυτικού πολέμου. Το Φθινόπωρο του 1922 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσνηώσεις και απονηώσεις από το κατάστρωμά του με αεροσκάφη  Vought VE-7 και  Aeromarine 39B. Το USS Langley θεωρητικά μπορούσε να μεταφέρει συνολικά 36 αεροπλάνα αλλά πέρασε το διάστημα 15 ετών μέχρι την έκρηξη του πολέμου με πειραματισμούς.

Το 1937 μετατράπηκε σε σκάφος επικουρίας υδροπλάνων και με τον Β΄ΠΠ συμμετείχε στον πόλεμο του Ειρηνικού. Έπλευσε στην Αυστραλία μεταφέροντας ενισχύσεις σε φρουρές στον δυτικό Ειρηνικό και εντάχθηκε στην κοινή ναυτική δύναμη Αμερικής-Βρετανίας-Ολλανδίας και Αυστραλίας (ABDACOM). Το 1942 θα πληγεί άσχημα από ιαπωνικά αεροπλάνα  Mitsubishi G4M “Betty”, έλαβε κλίση και μεγάλο μέρος του καταστρώματός του ανατινάχθηκε μέσα σε φλόγες. Ανίκανο να επιστρέψει στη βάση του εγκαταλείψθηκε και τορπιλίστηκε από αμερικανικά αντιτορπιλικά για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Most Popular