ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιανουαρίου 1969: Η καταστροφική πυρκαγιά του USS Enterprise

Μόλις 18 μήνες μετά από αντίστοιχο ατύχημα στο αεροπλανοφόρο USS Forrestal κι ενώ εκτελούσε γυμνάσια ανοιχτά της Χαβάης για να αναπτυχθεί στο Βιετνάμ, ατύχημα επί του καταστρώματος πτήση του USS Enterprise προκαλεί πυρκαγιά που μεταδίδεται ταχύτατα και προξενεί τεράστιες ζημιές και εκατοντάδες απώλειες.

Λίγο μετά τις 8 το πρωΐ κι ενώ στο κατάστρωμα συνωστίζονταν πολλά αεροσκάφη και μέλη του πληρώματος εκτελώντας διάφορες εργασίες, ρουκέτα Zuni με εκρηκτική κεφαλή των 5 λιβρών φορτωμένη σε F-4 εξερράγη για άγνωστη αιτία μεταδίδοντας την πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμου και βόμβες γειτονικών αεροσκαφών. Οι εκρήξεις ήταν τόσο σφοδρές που προκλήθηκε διάτρηση του καταστρώματος και μετάδοση της φωτιάς στο εσωτερικό του πλοίου.
Παρά το γεγονός πως μια κόλαση φωτιάς ξέσπασε σε ελάχιστα λεπτά από τις εκρήξεις πυρομαχικών και το αεροπορικό καύσιμο και την καταστροφή των πυροσβεστικών συστημάτων TAFES, το πλήρωμα κατόρθωσε να περιορίσει και τελικά να σβήσει τη φωτιά 4 ώρες μετά.

Έρευνες του ναυτικού απέδωσαν τα αίτια σε υπερθέρμανση των ρουκετών Zuni από εξατμίσεις άλλων αεροσκαφών σταθμευμένων πολύ κοντά στα υπόλοιπα. Συνολικά, 28 άνδρες σκοτώθηκαν, 314 τραυματίστηκαν, 15 αεροσκάφη καταστράφηκαν ολοσχερώς και ζημιές αξίας 126 εκατομμυρίων δολαρίων προκλήθηκαν στο αεροπλανοφόρο.

Most Popular