ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιανουαρίου  1879: Λαμβάνουν χώρα οι μάχες της Ισαντλουάνα και Ρορκς Ντριφτ κατά τον πόλεμο των Ζουλού

Έχοντας εισβάλει στην επικράτεια του βασιλείου των Ζουλού, οι Βρετανοί χωρίστηκαν σε τρείς φάλαγγες εισβολής, με την κεντρική να αποτελείται από 7,800 άνδρες. Οι Ζουλού, έχοντας συγκεντρώσει κάπου 35,000 πολεμιστές οπλισμένους με τα παραδοσιακά όπλα (τη λόγχη-ξίφος iklwa και τη μεγάλη ασπίδα Impi) επικεντρώθηκαν στην δεύτερη φάλαγγα που αποτελείτο από 1,800 άνδρες.
Επιτιθέμενοι νωρίς το πρωΐ της 22ας Ιανουαρίου με όλο το βάρος του αριθμού τους, αιφνιδίασαν τους Βρετανούς που είχαν κατασκηνώσει χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις σε ανοιχτό πεδίο στη βάση του βράχου της Ισαντλουάνα. Παρά τις προσπάθειες να τους αναχαιτίσουν, οι Ζουλού έφτασαν με δρασκελιές στις γραμμές των Βρετανών και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες.

Μάχη της Ισαντλουάνα, πίνακας του Charles Edwin Fripp

Οι Ζουλού εφάρμοσαν την κλασική τακτική επίθεσης «τα κέρατα του ταύρου» με τρία αποσπασματα επίθεσης, όπου το κεντρικό εμπλέκει το εχθρικό τμήμα ενώ τα κέρατα κινούνται ταχύτατα σε μια κίνηση διπλής υπερκέρασης κυκλώνουν και εκκαθαρίζουν χτυπώντας από όλες τις πλευρές.
Πάνω από 1.300 Βρετανοί σκοτώθηκαν στην Ισαντλουάνα, σε μια από τις χειρότερες ήττες του Βρετανικού στρατού και μάλιστα κατά εχθρού ιθαγενών οπλισμένων με πρωτόγονα όπλα. Την τιμή των όπλων έσωσε η αντίσταση λόχου μετόπισθεν στο σταθμό του Ρορκς Ντριφτ, που οχυρώθηκε σε μια ιεραποστολή και απέκρουσε εφεδρική δύναμη 4,000 Ζουλού επί 24-ωρο.
Υπεράσπιση του Ρορκς Ντριφτ, πίνακας του Alphonse de Neuville

Ως αποτέλεσμα της ήττας στην Ισαντλουάνα, οι Βρετανοί υποχώρησαν και ανασυντάχθηκαν για να οργανώσουν λίγο αργότερα νέα εισβολή, που τελικά έφερε την πτώση του βασιλείου των Ζουλού. Τα νέα όμως συντάραξαν τους κύκλους της Βικτωριανής Βρετανίας που αποκαθήλωσε τον διοικητή του Ακρωτηρίου, σερ Μπάρτλ Φρερ και πυροδότησε σειρά μεταρρυθμίσεων στον Βρετανικό Στρατό και δημόσια διοίκηση (Childers Reforms).

Most Popular