ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Μαρτίου 1918: Επιχείρηση «Μιχαήλ», η γερμανική Εαρινή Επίθεση στο Δυτικό Μέτωπο

Έχοντας κλείσει το Ανατολικό μέτωπο με τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ, ο Αυτοκρατορικός Γερμανικός Στρατός εξαπολύει μια γενική επίθεση στο Δυτικό με όλες του τις δυνάμεις.

Ξεκινώντας από τη γραμμή «Χίντενμπουργκ» 72 γερμανικές μεραρχίες εφόρμησαν στο σημείο ένωσης του Βρετανικού εκστρατευτικού σώματος με τον γαλλικό στρατό. Αν και αρχικός στόχος ήταν η διάσπαση των συμμαχικών γραμμών και η κατάληψη των λιμένων της Μάγχης που ανεφοδίαζαν το ΒΕΣ, δύο μέρες μετά την εκτόξευση της επίθεσης ο Λούντεντορφ (επιτελάρχης) άλλαξε τον ΑΝΣΚ σε προέλαση προς τα δυτικά και απώθηση των Βρετανών μέχρις θαλάσσης.

Η επίθεση είχε σχετική επιτυχία αρχικά με τους Γερμανούς να καταλαμβάνουν πάνω από 3,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους (1,200 τετρ. μίλια) αλλά κωλυσιέργησε στο παλιό πεδίο μάχης του Σομ, ανατολικά της Αμιένης, όπου τελικά οι Σύμμαχοι της Αντάντ κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τους Γερμανούς. Η επίθεση είχε πολλές απώλειες (240,000 Γερμανοί, 178,000 Βρετανοί, 77,000 Γάλλοι) και αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη προσπάθεια των Γερμανών να αναλάβουν την πρωτοβουλία επιτυγχάνοντας μια νίκη. Λίγους μήνες μετά, με την Αμερική στο Μέτωπο, οι αντίπαλοι θα συγκρουστούν ξανά στο πεδίο μάχης του Σομ, προς διαφορετική κατεύθυνση αυτή τη φορά.

Most Popular