ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Δεκεμβρίου 1968: Η Shayeret Matkal “σαρώνει” το αεροδρόμιο της Βηρυτού

Η Επιχείρηση «Δώρο» -όπως ονομάστηκε- είχε ετοιμαστεί ως επιχείρηση απαγωγής αραβικών συμφερόντων αεροσκάφους αερογραμμών, ως ισοβαρή αντίποινα στις διαρκείς οχλήσεις και αεροπειρατείες αεροσκαφών της El Al από Άραβες. Ωστόσο, η δραματική κλιμάκωση που παρατηρήθηκε το 1968, ιδιαίτερα η επίθεση κατά αεροσκάφους της ισραηλινού αερομεταφορέα στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου, έκαναν την Ισραηλινή ηγεσία να αλλάξει τον προσανατολισμό της επιχείρησης από απαγωγή σε καταστροφή.
Στην επίθεση στον αερολιμένα του Ελληνικού, δύο Παλαιστίνιοι άδειασαν δύο υποπολυβόλα εναντίον της πτήσης 253 της El Al σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δύο επιβάτες πριν συλληφθούν. Το χτύπημα αυτό “ξεχείλισε το ποτήρι” για το Ισραήλ και δυο μόλις μέρες αργότερα, Ισραηλινοί κομμάντος της ομάδας Shayeret Matkal αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα Super Frelon το βράδυ της 28ης προς 29ης Δεκεμβρίου στον διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού μόλις 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα και κατέστρεψαν 12 επιβατηγά αεροπλάνα και 2 cargo.  
Η επιχείρηση δεν άφησε θύματα πέρα από υλικές ζημιές (όπως ανακοινώθηκε). Τα αεροσκάφη ανήκαν σε εταιρίες Αραβικών, γαλλικών, αγγλικών ακόμα και αμερικανικών συμφερόντων που βρετανικές ασφαλιστικές πέρασαν χρόνια για να αποζημιώσουν κατά μέρος.

Most Popular