Σαν σήμερα: Ελευθέριος Βενιζέλος και ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης

Σαν σήμερα στις 23 Αυγούστου του 1864 γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας κατά την πιο κρίσιμη καμπή της ταραγμένης περιόδου των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ υπήρξε και περίοδος που ακόμα κι η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σε ελληνικά χέρια με την γαλανόλευκη να κυματίζει στον Βόσπορο.
Πρόκειται για διφορούμενη προσωπικότητα αφού πολλοί του καταλογίζουν ευθύνες για την έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας, αλλά και για την μετέπειτα προσέγγισή του με τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Παράλληλα, σαν σήμερα στις 23 Αυγούστου 1935 απεβίωσε ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Πρόκειται για τον έτερο μεγάλο πρωταγωνιστή της ίδιας περιόδου, που επικεφαλής της ελληνικής ναυτικής δύναμης επί της ναυαρχίδας του στόλου θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ» κατάφερε να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη.
Ιστορική έμεινε η διάσημη φράση του «Με την δύναμιν του Θεού και τα ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ‘ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του γένους» με την οποία σηματοδότησε την ναυμαχία της 3ης Δεκεμβρίου του 1912 στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη όπου και συνέτριψε τον τουρκικό στόλο.

Most Popular