ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Αυγούστου 1666: Η «Μεγάλη φωτιά του Holmes», οι Βρετανοί πυρπολούν τον ολλανδικό στόλο

Στη διάρκεια του 2ου Αγγλο-Ολλανδικού Πολέμου τον 17ο αιώνα, ο Αγγλικός Στόλος υπό τις εντολές του αντιναυάρχου Ρόμπερτ Χόλμς (Holmes), επιδράμει αιφνιδιαστικά και κατακαίει τον ολλανδικό στο επίνειό του Βλύ (Vliestroom), στη βόρεια Ολλανδία.

Οι Ολλανδοί είχαν δεχθεί ένα ισχυρό ράπισμα στη ναυμαχία του Αγίου Ιακώβου λίγες μέρες πριν και αν και έχασαν μόνο δύο πλοία, τα περισσότερα του στόλου τους είχαν δεχθεί ζημιές και χρειάζονταν επισκευές. Αποσυρόμενοι στη συστάδα νησιών που προστάτευαν τη Φλάνδρα, πίστευαν πως οι Άγγλοι θα έμεναν ικανοποιημένοι προς το παρόν με τον έλεγχο της Βόρειας Θάλασσας. Ακόμα κι αν επιχειρούσαν να αποτελειώσουν τον ολλανδικό στόλο, θα ήταν αδύνατον να ελιχθούν με τα μεγάλα πλοία τους στα αβαθή περάσματα και να φτάσουν στις ολλανδικές θέσεις.

Ωστόσο, το σκεπτικό των Ολλανδών, όσο λογικό κι αν ήταν, αποδείχθηκε λανθασμένο. Ο Χόλμς είχε έναν άσσο στο μανίκι: έναν εξωμότη Ολλανδό πλοίαρχο που είχε καταφύγει στη Βρετανία, κατηγορούμενος για δειλία στο πεδίο της μάχης. Με τη βοήθειά του, 8 πλοία υπό τον Χόλμς κατάφεραν να περάσουν τα αβαθή ύδατα και να εμφανιστούν άξαφνα στα νώτα του αγκυροβολημένου ολλανδικού στόλου, κυρίως εξοπλισμένα εμπορικά υπό την προστασία 2 πολεμικών. Τα αγγλικά πλοία έκαναν άσκηση σκοποβολής πυρπολώντας τα συγκεντρωμένα ακίνητα ολλανδικά που μετέδιδαν τη φωτιά το ένα στο άλλο αλλά και στα σπίτια της κωμόπολης πλάϊ τους. Μετά από δύο μέρες κανονιοβολισμών, ο εμπορικός στόλος της Ολλανδίας (140 από 150 πλοία) είχε μετατραπεί σε αποκαΐδια μαζί με την κωμόπολη του δυτικού Τέρσελινγκ.

Τα πολεμικά σκάφη όμως των Ολλανδών έμειναν ουσιαστικά ανέπαφα σε άλλη πλευρά των ποτάμιων νησίδων. Έτσι ο Χόλμς έκανε λάθος! Αν είχε κατευθυνθεί προς τον πολεμικό στόλο, όπως σκόπευε και όχι στα εξοπλισμένα εμπορικά, το πλήγμα θα ήταν συντριπτικό και θα έφερνε μάλλον τη νίκη στον πόλεμο, ο οποίος θα διαρκέσει ακόμα ένα έτος.

Στην Ολλανδική Δημοκρατία η νέα ήττα επέφερε σοβαρές πολιτικές ζυμώσεις και αλλαγές, που μετριάστηκαν κάπως με το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς στο Λονδίνο 3 εβδομάδες μετά που ισοπέδωσε σχεδόν την αγγλική πρωτεύουσα.

Most Popular