ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Ιανουαρίου 1871 & 1919: Βερσαλλίες, εκεί που αποφασίστηκε το μέλλον της Ευρώπης

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών χτίστηκε με εντολή του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκου του ΧΙV στα μέσα του 17ου αιώνα και από το 1682 που λειτούργησε, αποτέλεσε το πιο εντυπωσιακό συγκρότημα κτισμάτων της χώρας, ένα πρότυπο πολυτέλειας και μεγαλείου που προκαλούσε το θαυμασμό όλων.

Από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους ήταν η “αίθουσα των κατόπτρων”, με 17 τεράστιους καθρέπτες έναντι 17 μεγάλων παραθύρων, δίνοντας στο χώρο μια μοναδική προοπτική βάθους. Η θολωτή οροφή της αιθουσας καλλιτεχνήθηκε με νωπογραφίες από θριάμβους και επιτεύγματα του “βασιλέα Ηλίου”. Ήταν μια αίθουσα σχεδιασμένη για να καθηλώνει και να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και έμελλε να γίνει δραματική σκηνή δύο μεγάλων ιστορικών στιγμών.

Η ανακήρυξη του βασιλέα της Πρωσσίας Γουλιέλμου του Α΄ σε αυτοκράτορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας παρουσία όλων των στρατηγών, υπουργών και εκπροσώπων των γερμανικών βασιλείων.

18 Ιανουαρίου 1871: Μετά από έξι μόλις μήνες σκληρών μαχών η Γαλλία έχει κατακτηθεί από τις συνδυασμένες κινήσεις του -για πρώτη φορά εδώ και αιώνες- ενωμένου στρατού των γερμανικών βασιλείων υπό την ηγεσία της Πρωσσίας. Στις 18 Ιανουαρίου, ο βασιλιάς της Πρωσσίας Γουλιέλμος ο 1ος και προεδρεύων της Βορειογερμανικής Συνομοσπονδίας (22 γερμανικά βασίλεια, κράτη και πριγκηπάτα) ανακηρύσσεται αυτοκράτορας (Κάϊζερ) της ενωμένης γερμανικής αυτοκρατορίας. Η μεγαλειώδης τελετή έλαβε χώρα στην καρδιά του εδάφους του εχθρού, στην αίθουσα των κατόπτρων του ανακτόρου των Βερσαλλιών. Αρχιτέκτονες της γερμανικής ενοποίησης, του 2ου Ράϊχ, ήταν ο καγκελάριος Όττο φον Μπίσμαρκ και ο στρατάρχης Χέλμουτ φον Μόλτκε.

Μια νέα εποχή θα ανατείλει, στην οποία οι Μεγάλες Δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης, η Αυστρία και η Γαλλία, έχουν ηττηθεί και η ενωμένη Γερμανία έχει αναδυθεί. Η “Γερμανευρώπη” του Μπίσμαρκ θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στα ευρωπαϊκά πράγματα για πάνω από 40 χρόνια, μέχρι το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου.

Οι συνεδριάσεις της ειρήνης των Παρισίων στις Βερσαλλίες το 1919.

10 Ιανουαρίου 1919: Στην ίδια αίθουσα –καθόλου τυχαία- θα συνέλθει 48 χρόνια μετά, η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων για να αποφασίσει τους όρους λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η διάσκεψη, που θα τελειώσει τις εργασίες της στα τέλη Ιουνίου, είναι ανάλογη της ευρύτητας που έλαβε ο πόλεμος. Εκπρόσωποι 27 χωρών και 52 επιτροπές διερεύνησης, θα συνέλθουν σε ένα σύνολο 1.646 συναντήσεων για να αποφασίσουν τα νέα σύνορα του δυτικού κόσμου.

Η υπογραφή της παράδοσης της Γερμανίας στο ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Στη διάσκεψη αυτή, η Ελλάδα θα παλέψει και παρά τη μικρή σχετικά συμμετοχή της στον πόλεμο, θα κερδίσει τη δυτική Θράκη και θα αναλάβει την εφαρμογή των όρων της Συνθήκης των Σεβρών (Entente εναντίον Οθωμανικής αυτοκρατορίας) στην περιοχή του βιλαετίου της Σμύρνης. Θα είναι η απαρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Most Popular