Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» πλέει στον Βόσπορο και περνά με πλήρη σημαιοστολισμό μπροστά από τον ναό της Αγίας Σοφίας. Το πλοίο έφερε τον βασιλικό επισείοντα καθώς επέβαινε ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α’, έκανε ένα θριαμβευτικό πλού χωρίς να αγκυροβολήσει και κατόπιν κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα του Μαρμαρά με προορισμό τη Σμύρνη. Η στιγμή αποθανατίστηκε σε πίνακα του Λυκούργου Κογεβίνα.
H παρουσία του “Αβέρωφ” στην Κωνσταντινούπολη συνδέεται με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέλος των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, η Οθωμανική αυτοκρατορία βρέθηκε στο στρατόπεδο των ηττημένων το 1918, έχοντας υποστεί ήττες στα χέρια των Ρώσων στον Καύκασο και των Βρετανών στη Μέση Ανατολή. Με την ανακωχή του Μούδρου τον Οκτώβριο του 1918, συμμαχικές δυνάμεις συμφωνήθηκε να καταλάβουν τα φρούρια του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Δυο εβδομάδες μετά, 2.600 Βρετανοί, 540 Γάλλοι και 470 Ιταλοί στρατιώτες και ναύτες αποβιβάστηκαν από συμμαχικά πλοία ξεκινώντας την κατοχή της Πόλης. Ένα χρόνο αργότερα, η δύναμη αυτή θα αριθμεί 51.300 άνδρες στους οποίους θα συμμετέχουν και 790 ενός ελληνικού τάγματος, ενώ ισχυρός συμμαχικός στόλος ναυλοχεί στο Βόσπορο.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η κατοχή σημαντικών τοποθεσιών της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, από το Σινά μέχρι τον Καύκασο. Ειδικά στη δυτική Μικρά Ασία, που οι ξένοι αποκαλούν “Ανατολία”, εφαρμόστηκε μια μυστική συμφωνία, που επέτρεπε στους Έλληνες να καταλάβουν την πόλη της Σμύρνης και την ενδοχώρα της και να προχωρήσουν στο εσωτερικό, όσο οι συνθήκες το απαιτούσαν. Η συμφωνία αυτή, που η Ελλάδα αγκάλιασε αμέσως προκειμένου να απελευθερώσει περιοχές με καθαρά ελληνικό πληθυσμό, αποτέλεσε την απαρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας.