Η Σοβιετική Ένωση, εφαρμόζει το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ και δια τελεσιγράφου προς τη Ρουμανία, της αποσπά τις επαρχίες της Βεσσαραβίας και της Βόρειας Βουκοβίνας.
Η ανακοίνωση του Λαϊκού Κομμισαρίου επί των Εξωτερικών Υποθέσεων Βιατσεσλάβ Μολότωφ προς τον πρέσβη της Ρουμανίας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Ρουμανία ήταν χώρα φιλική προς τη Γαλλία και την Βρετανία και σύμμαχος της Πολωνίας.
Όμως η κατάληψη της Πολωνίας, η Βρετανο-Γαλλική συστολή στο να παρέμβουν άμεσα και η Γερμανο-Σοβιετική συμφωνία έθεσαν τη χώρα σε απομόνωση. Ο βασιλιάς Κάρολος, που μόλις το 1937 διεξήγαγε μια εκκαθάριση των ακροδεξιών στοιχείων της «Σιδηράς Φρουράς» δημιουργώντας ένα ημιδεσποτικό σύστημα, πλέον «έκλεινε το μάτι» στον Άξονα.
Με την επίδοση του τελεσιγράφου, η περίοδος χάριτος στις ρουμανοσοβιετικές σχέσεις τερματιζόταν. Ο ρουμανικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας αλλά οι πιθανότητες ήταν εναντίον του. Ο βασιλιάς κι η κυβέρνηση ζήτησαν τη στήριξη του Άξονα (τουλάχιστον ως προς την τήρηση ουδέτερης στάσης) αλλά δεν εισακούστηκαν. Με δεύτερο μήνυμα, ο Μολότωφ προειδοποιούσε πως ο σοβιετικός στρατός θα περνούσε τα σύνορα στις 29 Ιουνίου. Βασιλιάς και κυβέρνηση αποφάσισαν να υποκύψουν στις απαιτήσεις.
Το πρωΐ της 28ης Ιουνίου 1940, το Γενικό Επιτελείο του ρουμανικού Στρατού ανακοίνωσε την σοβιετική απαίτηση, την απάντηση της ρουμανικής κυβέρνησης και διέταξε την απόσυρση του στρατού και των κρατικών υπηρεσιών στα όρια του ποταμού Προύθου. Τον Αύγουστο, η Γερμανία ανάγκασε τη Ρουμανία να παραδώσει την Βόρεια Τρανσυλβανία στην Ουγγαρία και τον Σεπτέμβριο τη Βόρεια Δοβρουτσά στην Βουλγαρία.
Οι απανωτές ταπεινώσεις εξήψαν τα πνεύματα στο εσωτερικό κάνοντας τον Κάρολο τον 2ο να διορίσει τον στρατάρχη Ίωνα Αντωνέσκου σαν πρωθυπουργό. Δυο μέρες μετά, ο Αντωνέσκου εξανάγκασε τον βασιλιά σε παραίτηση και προήγαγε τον εαυτό του σε «Κοντουκάτορ» (δικτάτορα), που θα θέσει τη Ρουμανία στο στρατόπεδο του Άξονα τον Νοέμβριο.