Η πόλη του Κόβεντρυ στην κεντρική Αγγλία, σαρώνεται από 515 γερμανικά βομβαρδιστικά, που ρίχνουν έναν συνδυασμό εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών και ναρκών.
Η παλιά μεσαιωνική πόλη αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και παραγωγικό κέντρο στις αρχές του 20ού αιώνα, με πολλές μονάδες επεξεργασίας μετάλλου και ξύλου, εταιρίες κατασκευής κινητήρων, αυτοκινήτων, ποδηλάτων και από την αρχή του πολέμου, με εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών. Όπως ήταν αναμενόμενο, με την έναρξη των γερμανικών αεροπορικών βομβαρδισμών στη μάχη της Βρετανίας, έγινε στόχος επιθέσεων τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 1940. Αυτοί επηρέασαν κάπως την πολεμική παραγωγή αλλά παρά το κλείσιμο μερικών εργοστασίων και την απώλεια 150 περίπου ζωών, αυτή συνεχίστηκε.
Στις 14 Νοεμβρίου όμως, ο 3ος Αεροπορικός Στόλος της Luftwaffe επέδραμε μαζικά, με 515 συνολικά βομβαρδιστικά στοχεύοντας στην καταστροφή των κέντρων παραγωγής του Κόβεντρυ. Δεδομένης της διασποράς των βομβών, της δυσκολίας του νυχτερινού βομβαρδισμού, του μεγάλου αριθμού των βομβαρδιστικών και του γεγονότος ότι τα εργοστάσια ήταν σκορπισμένα σε όλη την πόλη, ήταν βέβαιο πως μαζί με τους στόχους θα καταστρεφόταν και ολόκληρος σχεδόν ο αστικός ιστός με μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Το πρώτο κύμα των Heinkel He-111 έφθασε στην περιοχή στις 19:20 με χρήση των συσκευών πλοήγησης X-Gerät, μια καινοτομία του πολέμου, μαρκάροντας με φωτοβολίδες και εμπρηστικά γεμίσματα την περιοχή του στόχου, ανοίγοντας τον δρόμο για τα υπόλοιπα βομβαρδιστικά. Λίγη ώρα αργότερα, το επόμενο κύμα κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας (υδραγωγείο, κέντρο παροχής αερίου, ηλεκτρικό εργοστάσιο, τηλεφωνικό κέντρο) ενώ βομβάρδισε τον κεντρικό δρόμο, κλείνοντας ή δυσκολεύοντας το έργο των σωστικών συνεργείων. Ακολούθησαν τα επόμενα κύματα με μίγμα εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών που αποτελείωσαν την καταστροφή. Τα δύο τρίτα των κτισμάτων τις πόλης χτυπήθηκαν, περιλαμβανομένου του υπέροχου καθεδρικού ναού.
Πάνω από 30.000 βόμβες έπεσαν στο Κόβεντρυ μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας ζημιές σε 41.500 κτίρια, καταστρέφοντας πλήρως τα 2.300 από αυτά, 71 εργοστάσια βγήκαν εκτός λειτουργίας ενώ οι απώλειες ανήλθαν σε 568 νεκρούς και 1.356 τραυματίες, σοκάροντας την τοπική κοινωνία.
Ο Γερμανικός Τύπος χαιρέτισε την επίθεση ως επιτυχία της αεροπορίας που κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα “στο πνεύμα του Blitz” προαναγγέλοντας μάλιστα παρόμοιες σε πιο σημαντικούς στόχους. Στη Βρετανία, το “Coventry Blitz” προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, κινητοποιώντας τους μηχανισμούς προπαγάνδας, για να αναστραφεί η ηττοπάθεια σε πείσμα για αντίσταση.
Ο ίδιος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ επισκέφθηκε την πόλη και αντέτεινε το “πνεύμα του Κόβεντρυ” απέναντι στη “γερμανική βαρβαρότητα”. Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία χρησιμοποίησε την επίθεση ως άλλοθι για να εξαπολύσει μια αντίστοιχη μαζική επιδρομή κατά του Μάνχαϊμ ένα μήνα περίπου μετά (16 Δεκεμβρίου 1940), με μείγμα εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών μεγάλης ισχύος. Ήταν, επίσης, η περίοδος που η RAF πέρασε σταδιακά από στοχευμένες επιθέσεις σε μαζικούς βομβαρδισμούς, μια στρατηγική που θα τελειοποιήσει στα επόμενα χρόνια. Η πόλη του Κόβεντρυ ξαναχτίστηκε γρήγορα αλλά ο μεγάλος καθεδρικός παρέμεινε επίτηδες στην κατάσταση που τον άφησαν οι γερμανικές βόμβες, ως μνημείο πως η επίθεση δεν θα ξεχνιόταν ποτέ.