ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Ιανουαρίου 1941: Το “Τρίτων” τορπιλίζει ιταλικό υποβρύχιο

Το ελληνικό υποβρύχιο «Τρίτων» (Υ5) (κυβερνήτης o πλωτάρχης Διονύσιος Ζέπος) εκτοξεύει δύο τορπίλες από τους πρυμναίους τορπιλοσωλήνες του κατά «ακαθόριστου σκοτεινού όγκου» στη διάρκεια της 3ης πολεμικής περιπολίας του στην Αδριατική, το 1941.

Το “Τρίτων” είχε ναυπηγηθεί στη Γαλλία, στα ναυπηγεία At. & Ch. de la Loire, στο St. Nazaire το 1928 και ανήκε στην κλάση “Γλαύκος” (Νηρεύς, Πρωτεύς, Τρίτων, Γλαύκος). Παραδόθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό το 1930 και τον Απρίλιο του 1941 ήταν μεταξύ των πλοίων του στόλου που έφθασαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να συνεχίσουν τον αγώνα. Εντάχθηκε στη δύναμη του Βρετανικού στόλου της Μεσογείου και χρησιμοποιήθηκε για περιπολίες στο Αιγαίο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Απριλίου 1941: Η διαφυγή του Ελληνικού στόλου στη Μέση Ανατολή

Το “Τρίτων” Υ5 στον ναύσταθμο της Αλεξάνδρειας τον Σεπτέμβριο του 1941.

Στις 5 Ιανουαρίου 1941, απέπλευσε για την τρίτη πολεμική περιπολία του στην θάλασσα της Αδριατικής. Κατά τις απογευματινές ώρες της 9ης Ιανουαρίου, ενώ έπλεε μεταξύ των Οθωνών και των ιταλικών ακτών, εντόπισε σκοτεινό όγκο που έπλεε σε κοντινή απόσταση και εκτόξευσε δύο τορπίλες εναντίον του καταδυόμενο.

Αν και η μία τορπίλη πέτυχε το στόχο της, δεν έγινε δυνατόν να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα του πλήγματος. Τα υδρόφωνα του “Τρίτωνος” έπαψαν να ακούνε ήχους του αγνώστου πλοίου με τον κυβερνήτη του να θεωρεί πως πέτυχε την καταστροφή του. Λίγες μέρες μετά, στις 14 Ιανουαρίου, ιταλικός ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε την βύθιση του υποβρυχίου “Neghelli” κλάσης Adua στην περιοχή (φωτογραφία).

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πιστώνει στον «Τρίτωνα» τη βύθιση του. Ωστόσο, τα βρετανικά αρχεία, μεταπολεμικά, δεν αναφέρουν καμία απώλεια εχθρικού πλοίου εκείνη τη μέρα, ενώ τοποθετούν το ιταλικό υποβρύχιο “Neghelli” στη βάση του στο Αιγαίο. Το συγκεκριμένο, σύμφωνα με τους Βρετανούς, επιτέθηκε σε βρετανική νηοπομπή στις 19 Ιανουαρίου και εκτιμάται πως βυθίστηκε αύτανδρο μετά από επίθεση του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Greyhound ή μετά από πρόσκρουση σε νάρκη ανοιχτά της Φαλκονέρας.

Το πλήρωμα του “Τρίτωνα” στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Διακρίνεται ο κυβερνήτης του, πλωτάρχης Διονύσιος Ζέπος και ο διοικητής του στόλου υποβρυχίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, πλοίαρχος Αθανάσιος Ξηρός.

Ό,τι κι αν ισχύει, ο πόλεμος στο Αιγαίο και στη θάλασσα νότια της Αδριατικής συνεχίστηκε για έξι ακόμα μήνες και τα περιστατικά παρολίγον καταρρίψεων αεροσκαφών ή βυθίσεων πλοίων θα είναι πολλά, ενώ το Ελληνικό Ναυτικό απέδειξε πως ακόμα και με έξι παρωχημένα υποβρύχια ήταν ακόμα ικανό να «ματώσει» τον εχθρό.

Most Popular