ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Μαρτίου 1949: Ο γύρος του κόσμου με αεροπλάνο χωρίς προσγείωση

Ολοκληρώνεται σε χρόνο 94 ωρών και ενός λεπτού ο γύρος του κόσμου με αεροσκάφος, με το σμηναγό James Gallagher να προσγειώνει το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-50 “Lucky Lady II” στο Fort Worth.

Η πτήση ξεκίνησε στις 12:21 μ.μ. της 26ης Φεβρουαρίου από το ίδιο σημείο, με διπλό πλήρωμα 14 ανδρών (τρεις πιλότοι) που εναλλάσσονταν σε βάρδιες των 4-6 ωρών. Κάνιστρα καυσίμων είχαν αναρτηθεί στο εσωτερικό αντί βομβών για μεγαλύτερη εμβέλεια. Προκειμένου να ολοκληρώσει το ταξίδι των 37.742 χλμ. το “Lucky Lady II” ανεφοδιάστηκε εν πτήσει 4 φορές από αεροσκάφη KB-29M Superfortress με την παλιά μέθοδο grappled-line looped-hose.

Το “Lucky Lady” κατευθύνθηκε ανατολικά προς τον Ατλαντικό ωκεανό, πάνω από την Ευρώπη, την Ασία και τον Ειρηνικό, παρακάμπτοντας την ΕΣΣΔ. Πέταξε στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του σταθερά σε ύψος 10-20.000 ποδών, με μέση ταχύτητα 401 χλμ./ώρα.

Το Β-50 προσγειώθηκε στις 10:22 π.μ. της 2ας Μαρτίου 1949, μόλις δύο λεπτά μετά από την ώρα που είχε υπολογιστεί. Το πλήρωμα υποδέχθηκαν ο υπουργός Αεροπορίας, W. Stuart Symington, Jr., ο αρχηγός της Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος Hoyt S. Vandenberg, ο διοικητής της 8ης Αεροπορικής Στρατιάς, Πτέραρχος Roger M. Ramey, και ο Αντιπτέραρχος Curtis E. LeMay, αρχηγός της Στρατηγικής Αεροπορίας.

Στα μέλη του πληρώματος αποδόθηκε το παράσημο του Σταυρού Διακεκριμένων Υπηρεσιών Αέρος καθώς και το έπθλο της Εθνικής Ένωσης Αεροναυτικής Mackay για την πραγματοποίηση της πιο αξιέπαινης πτήσης της χρονιάς.

Ο γύρος της Γης με βομβαρδιστικό ήταν πρωτοβουλία του Curtis LeMay, διοικητή της Διοίκησης Στρατηγικού Βομβαρδισμού της USAF που είχε ιδρυθεί δύο χρόνια πριν. Σκοπός ήταν να επιδειχθεί η αεροπορική ισχύς των ΗΠΑ στο ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να πάρει ο Κλάδος μεγαλύτερο μερίδιο των σχετικών επενδύσεων σε εξοπλισμούς, από ότι ο Στρατός και η Αεροπορία.

Most Popular