Ξεσπά ο πόλεμος του Οκτωβρίου ή «πόλεμος της Εξιλέωσης» (Yom Kippur), με μια αιφνιδιαστική και επιτυχημένη συνδυασμένη επίθεση Αιγυπτίων και Σύρων κατά του Ισραήλ.
Οι Αιγύπτιοι εφάρμοσαν ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο για την διάβαση του Σουέζ και την κάμψη των ισραηλινών αντιστάσεων. Έτσι προηγήθηκε προσεκτική και εντατική εκπαίδευση του προσωπικού με μαζική αναπλήρωση των απωλειών από τον πόλεμο του 1967, με νέο σοβιετικό υλικό, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να παρατάξει 800.000 άνδρες, 1.700 άρματα, 2.400 τεθωρακισμένα οχήματα, 1.100 πυροβόλα και 400 μαχητικά.
Οι Ισραηλινοί, χαλαρωμένοι από την σαρωτική νίκη τους το ’67, είχαν οργανώσει μια ισχνή αμυντική γραμμή στο Σινά (οχυρωματική γραμμή “Μπαρ Λεβ”), επανδρωμένη με 450 άνδρες και μία Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία για εφεδρεία. Μοιραία απωθήθηκαν και οι Αιγύπτιοι προήλασαν στο Σινά. Αντεπίθεση της Ισραηλινής αεροπορίας αποδεκατίστηκε από τα αντιαεροπορικά συστήματα SA-6, ενώ οι πρώτες επιθέσεις αρμάτων των Ισραηλινών συνάντησαν για πρώτη φορά τους αντιαρματικούς πυραύλους AT-3 Sagger.
Ταυτόχρονα, οι Σύροι επιτέθηκαν με ισχύ στα υψώματα του Γκολάν πιέζοντας και απωθώντας τους Ισραηλινούς μέχρι τους νότιους πρόποδες. Για πρώτη φορά από το 1948 η θέση του Ισραήλ έδειχνε κρίσιμη. Με επώδυνες απώλειες και υπεράνθρωπη προσπάθεια, το Ισραήλ επιστρατεύτηκε και μπόρεσε να συγκρατήσει τους εισβολείς.
ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ενεπλάκησαν έμμεσα στέλνοντας μεγάλες ποσότητες πολεμικής βοήθειας στους συμμάχους τους στις δύο πλευρές. Από την άλλη, η απόφαση της Αιγύπτου να αναστείλει την προέλαση, τη στιγμή που η Συρία βρισκόταν σε κρίσιμη φάση της επίθεσής της, επέτρεψε στους Ισραηλινούς να συγκεντρώσουν δυνάμεις εντός εσωτερικών γραμμών και να νικήσουν τους Σύρους.
Η Αίγυπτος είχε πετύχει ανέλπιστα πολλά με μικρό κόστος και δεν φάνηκε διατεθειμένη να τα χάσει προελαύνοντας υπερβολικά πέρα από την κάλυψη των Α/Α πυροβολαρχιών που βρίσκονταν στην δυτική όχθη του Σουέζ. Μετά την απόκρουση των Σύρων, οι ισραηλινές μονάδες συγκεντρώθηκαν δυτικά, διέσχισαν το Σουέζ αντίστροφα και με τη χρήση αρμάτων «ξήλωσαν» τις πυροβολαρχίες των SA. Μετά από αυτό, η κυριαρχία της ισραηλινής αεροπορίας και το σοκ της αντεπίθεσης στα νώτα τους, έσπασαν το ηθικό των Αιγυπτίων.
Ο πόλεμος θα λήξει με συμφωνία εκεχειρίας στις 22 Οκτωβρίου, η οποιά όμως παραβιάστηκε για μερικές μέρες ακόμη. Το τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται ως νίκη του Ισραήλ που έστω και με δυσκολία άντεξε σε δύο μέτωπα, κάτι που θα αναγνωρίσει η Αίγυπτος μερικά χρόνια αργότερα, με τις συμφωνίες ειρήνευσης του Καμπ Ντέιβιντ.