Δολοφονείται έξω από την οικία του στο Ψυχικό, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Γουέλς (Richard Skeffington Welch). Ο ίδιος επέστρεφε από δεξίωση στην αμερικανική πρεσβεία και καθώς το αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από το σπίτι του, κυκλώθηκε από τρείς αγνώστους. Οι τελευταίοι, αφού απομάκρυναν τη σύζυγο και τον οδηγό, τον εκτέλεσαν.
O Γουέλς προερχόταν από μια μέση αστική οικογένεια. Σπούδασε στο Χάρβαρντ ιστορία, κλασσική φιλολογία και γλωσσολογία, ειδικευόμενος στην αρχαία ελληνική. Βελτίωσε τα ελληνικά του με τη βοήθεια Ελληνοαμερικανών, στους κύκλους των οποίων σύχναζε και σε ηλικία 22 ετών άρχισε να εργάζεται για τη CIA. Μετατέθηκε στην Ευρώπη στο διάστημα 1952-1958, ενώ όταν επέστρεψε στην Ουάσινγκτον εργάστηκε σε τουρκικές υποθέσεις έχοντας ήδη αναπτύξει επιχειρησιακή αντίληψη και γνώση της ευρωπαϊκής πολιτικής κατάστασης. Μετατέθηκε στην Ελλάδα το 1975. Τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου δεν είχε μαζί του τον προσωπικό του φρουρό, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ασφαλή στην Ελλάδα.
Η δολοφονία προκάλεσε ένταση στα ελληνικά πράγματα, δύο μόλις χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Σε πρoκήρυξη που άφησαν οι άγνωστοι στο σημείο αλλά και σε εφημερίδες τις επόμενες μέρες, περιέγραψαν την εκτέλεση ως πολιτική πράξη κατά των ΗΠΑ αυτοτιτλοφορούμενοι ως μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «17η Νοέμβρη». Η προκήρυξη, όμως, απαγορεύτηκε να δημοσιευτεί με παρέμβαση εισαγγελέα και τελικά έγινε γνωστή μετά από διαρροή της από γαλλική εφημερίδα ένα χρόνο μετά.
Ο Γουέλς, θεωρείτο σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα, κάτι που εκείνη την εποχή δεν επιβεβαιώθηκε από τις ανακοινώσεις. Το όνομά του είχε δημοσιευτεί στην αμερικανική επιθεώρηση «Counter Spy» τον Ιανουάριο, όπου αναφερόταν ως επικεφαλής της CIA στη Λίμα του Περού. Με την μετακίνησή του στην Αθήνα, η ελληνική αγγλόφωνη “Athens News” τον περιέγραψε ως σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, γεγονός που τον στοχοποίησε.
Μετά τη δολοφονία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέδωσε στην “Counter Spy” την ηθική ευθύνη της δολοφονίας. Κατά τις δίκες της «17ης Νοέμβρη» ο Παύλος Σερίφης ομολόγησε την συμμετοχή του στη δολοφονία, ονομάζοντας τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως αρχηγό αλλά ανακάλεσε αργότερα την ομολογία του. Ο Σερίφης καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στην οργάνωση αλλά με την πάροδο είκοσι και πλέον ετών από την δολοφονία, η υπόθεση είχε παραγραφεί. Σήμερα, η CIA αναφέρει τον Ρίτσαρντ Γουέλς μεταξύ των πεσόντων επιχειρησιακών πρακτόρων της εν ώρα καθήκοντος.