ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Απριλίου 1978: H εξέγερση του Σαούρ, το προανάκρουσμα της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν

Εκδηλώνεται στο Αφγανιστάν η «Εξέγερση του Σαούρ», ένα πραξικόπημα που οργανώθηκε από το κομμουνιστικό «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν» με τη βοήθεια του στρατού, το οποίο ανατρέπει τον πρόεδρο Μωχάμετ Νταούντ Χαν. Το ίδιο κόμμα είχε βοηθήσει τον Χαν να ανατρέψει τον ξάδελφό του, βασιλέα Μωχάμετ Ζαχίρ, πέντε χρόνια πριν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Μωχάμετ Νταούντ Χαν(Mohammed Daoud Khan).

Ο Χαν, πρωθυπουργός επί βασιλέως Ζαχίρ, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του Αφγανιστάν, το οποίο μετασχημάτισε σε Δημοκρατία και προώθησε φιλελεύθερες πολιτικές για να επιφέρει βαθιές διαρθρωτικές και κοινωνικές αλλαγές. Επί των ημερών του η παιδεία βελτιώθηκε και προωθήθηκε η θέση των γυναικών αλλά φάνηκε και η ολοένα μεγαλύτερη διάστασή του με τους πρώην συντρόφους του στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου τους υπουργούς και αξιωματούχους καθαιρούσε από τον κρατικό μηχανισμό.

Τελικά, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα με τη βοήθεια των Σοβιετικών και του Αφγανικού στρατού, πήρε την εξουσία, εκτέλεσε τον Χαν και την οικογένειά του και μετέτρεψε το Αφγανιστάν σε Λαϊκή Δημοκρατία. Αν και το κίνημα ξεκίνησε με μάλλον καλές προθέσεις, να τερματίσει τη διαφθορά και να επιφέρει κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, η σκληρή στάση και η άτεγκτη άσκηση της εξουσίας, απομάκρυνε πολλούς παράγοντες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Διάφορες εστίες αντεπανάστασης ξέσπασαν μέσα στην ανοιξη και το καλοκαίρι, ωθώντας σε επεμβάσεις στρατιωτικών τμημάτων με σημαντικές καταστροφές και νεκρούς. Η χώρα περιήλθε σε ακυβερνησία και εμφυλιακό πολεμικό κλίμα. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, ξεκινά η Σοβιετική εισβολή, με την χώρα έκτοτε να παραμένει σε συνεχή αναβρασμό, με εμφυλίους και ξένες παρεμβάσεις.

Most Popular