Λήγει η ρωμαϊκή πολιορκία του εβραϊκού φρουρίου της Μασάντα με την διάρρηξη του εξωτερικού τείχους και τη μαζική αυτοκτονία των 960 Ζηλωτών υπερασπιστών του. H πολιορκία ήταν η τελευταία πράξη της Μεγάλης Ιουδαϊκής επανάστασης.
Μετά την καταστροφή και πυρπόληση της Ιερουσαλήμ και του ναού του Σολομώντα, οι τελευταίοι Ιουδαίοι Ζηλωτές με τις οικογένειές τους, υπό την καθοδήγηση του Ελαζάρ Μπεν Γιαΐρ κλείστηκαν στη Μασάντα, το θερινό παλάτι του βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου, που βρισκόταν σε φύσει οχυρή θέση με ισχυρά τείχη, διαθέτοντας και προμήθειες.
Το 72 μ.Χ. ο Ρωμαίος κυβερνήτης της Ιουδαίας Λούκιος Φλάβιος Σίλβα οδήγησε την 10η Λεγεώνα “Fretensis” με πολλούς βοηθητικούς (4.800 λεγεωνάριους και κάπου 10.000 σκλάβους και υπηρέτες) στην περιοχή και απαίτησε την παράδοση των εβραίων επαναστατών. Στην άρνηση του Ελαζάρ οι Ρωμαίοι περιχαράκωσαν το βράχο της Μασάντα με ένα “circumvallatium” (περίκλειστο τείχος), μια σειρά οχυρωματικών έργων, που σκοπό είχαν να αποκλείσουν κάθε επικοινωνία των πολιορκημένων ενώ 9 μικρά στρατόπεδα στήθηκαν σε τακτά διαστήματα για την επάνδρωση του τείχους.
Καθώς τα πολιορκητικά μηχανήματα απέτυχαν να βλάψουν τους πολιορκημένους, ξεκίνησε η κατασκευή μιας ράμπας που θα οδηγούσε έναν πολιορκητικό κριό στο ύψος των τειχών. Η ράμπα τελείωσε την άνοιξη του 73 μ.Χ. και στις 16 Απριλίου επετεύχθη καταστροφή του τείχους και είσοδος των Ρωμαίων στην ακρόπολη. Εκεί όμως ανακάλυψαν τα νεκρά σώματα των επαναστατών, που το προηγούμενο βράδυ αλληλοσκοτώθηκαν για να μην αιχμαλωτιστούν και ατιμαστούν.
Σύγχρονοι ιστορικοί αμφισβητούν την μαζική αυτοκτονία, που βασίζεται μόνο στη διήγηση του ιστοριογράφου Ιωσήπου. Ανασκαφές δεν αποκάλυψαν ίχνη βίας σε τέτοιο βαθμό που εξιστορεί ο τελευταίος στο έργο του “Οι πόλεμοι των Εβραίων”. Μόλις 28 σκελετοί έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα στον βράχο, εκ των οποίων οι 9 ανήκουν σε παιδιά (3-12 ετών) εντός των κτιρίων και οι υπόλοιποι 19 σε μια ομάδα ανδρών 35-50 ετών που ίσως αποτελούν μέρος των απωλειών της 10ης Λεγεώνας ή είναι άνδρες της φρουράς που θάφτηκαν εκεί, μετά την κατάληψη της τοποθεσίας.
Ωστόσο, η απαραίτητη εθνεγερτική συσπείρωση θέλει τη θυσία της Μασάντα ως ένα καταλυτικό γεγονός της ιστορίας του Ισραήλ. Στο χώρο γίνεται η ορκομωσία του Σώματος των Τεθωρακισμένων της IDF (Iσραηλινή Δύναμη Άμυνας) και η επέτειος εορτάζεται από το σύγχρονο εβραϊκό κράτος ως εθνική, ύστατο παράδειγμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης.