ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Μαρτίου 1811: Η σφαγή των Μαμελούκων, ο Μωχάμετ Άλι κύριος της Αιγύπτου

Ο Μωχάμετ Άλι πασάς συγκεντρώνει τους ηγέτες των Μαμελούκων στην ακρόπολη του Καΐρου και τους εξοντώνει, απομένοντας ο μοναδικός κυρίαρχος της Αιγύπτου.

Οι Μαμελούκοι προέρχονταν από κάστα σκλάβων, που αναδείχθηκαν σε πολεμική αδελφότητα, αντίστοιχη με τους Γενιτσάρους. Στην περίοδο των Σταυροφοριών το άστρο τους έλαμψε παραμερίζοντας την διεφθαρμένη ηγεσία και ανερχόμενοι οι ίδιοι στην διακυβέρνηση της Αιγύπτου. Είχαν τη φήμη φοβερών ιππέων, που απέδειξαν την αξία τους σε όλα τα πεδία, μέχρι τη μάχη των Πυραμίδων εναντίον του Ναπολέοντα. Όμως, στις αρχές του 19ου αιώνα η εξουσία τους είχε εκπέσει.

Ο Μωχάμετ Άλι είχε φτάσει στην Αίγυπτο το 1801 ως επικεφαλής οθωμανικών δυνάμεων που είχαν σταλεί από την Υψηλή Πύλη, για να ενισχύσουν τους Μαμελούκους στον πόλεμο κατά του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Παραμένοντας στην Αίγυπτο μετά την αποχώρηση των Γάλλων, αναμείχθηκε στα πολιτικά της χώρας μετά την ανασύσταση της εξουσίας των Μαμελούκων. Στηριζόμενος στους Αλβανούς κυρίως πολεμιστές του, κάλεσε την ηγεσία των Μαμελούκων στο παλάτι του, δήθεν για να εορτάσει την κήρυξη του πολέμου κατά των Αββασιδών.

Muhammad Ali Pasha

Καθώς η πομπή των ιππέων περνούσε μέσα από τα σοκάκια της πόλης, οι άνδρες του Άλι εμφανίστηκαν πάνω από τις στέγες και τους αφάνισαν. Τις επόμενες μέρες ο Άλι σκότωσε και τις οικογένειές τους μέχρι δευτέρου βαθμού, εξαλείφοντας κάθε ίχνος διεκδικητή και κάθε πιθανό εκδικητή τους.

Μόνος, πλέον, ο Μωχάμετ Αλί πασάς θα αυτοανακηρυχθεί χεδίβης της Αγύπτου και θα προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τη βοήθεια συμβούλων που θα στρατολογήσει πληρώνοντας πλουσιοπάροχα μεταξύ των Γάλλων αξιωματικών και υπαξιωματικών του εκστρατευτικού σώματος, που ο Ναπολέοντας άφησε πίσω του. Σε λίγα χρόνια, θα καταφέρει να οργανώσει τον στρατό με ευρωπαϊκά επαγγελματικά πρότυπα, να ναυπηγήσει στόλο, να κάνει δημόσια έργα και να ανοίξει την οικονομία του βασιλείου στο πλούσιο εμπόριο με τη Βρετανία και τις αραβικές χώρες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Δεκεμβρίου 1832: Μάχη του Ικονίου – Η άγνωστη επανάσταση του Ιμπραήμ πασά

Ο Άλι θα μείνει γνωστός στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του στην οθωμανική προσπάθεια κατάπνιξης της Ελληνικής Επανάστασης στο Μωριά και την καταστροφή του στόλου του στο Ναυαρίνο, αλλά ο ρόλος και η δύναμή του δεν μειώθηκαν. Στα χρόνια που θα επακολουθήσουν οι δυνάμεις του θα απειλήσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία με κατάρρευση, εκστρατεύοντας δύο φορές εναντίον της ενώ κατέλαβε και μέρος της Ανατολικής Αφρικής.

Most Popular