ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Μαρτίου 1812: Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Μπαταχόθ στην Ισπανία

Με την κατανίκηση της γαλλικής στρατιάς που εισέβαλε στην Πορτογαλία υπό τον στρατάρχη Μαρμόν το 1811, ο Βρετανός διοικητής της Αγγλο-Πορτογαλικής στρατιάς, στρατηγός Άρθουρ Γουέλσλεϋ (ο μετέπειτα δούκας του Γουέλλινγκτον) εξαπέλυσε μια επιθετική εκστρατεία φέρνοντας τον πόλεμο σε ισπανικό έδαφος. Κλειδί για την εισβολή στην Ισπανία ήταν δύο μικρές αλλά εξαιρετικά ισχυρά οχυρωμένες πόλεις που έπρεπε να καταληφθούν: η Κιουδάδ Ροντρίγκο και η Μπαταχόθ.

Οι Γαλλικές δυνάμεις ήταν πολυαριθμότερες αλλά ο Γουέλσλεϋ υπολόγιζε σωστά σε ένα μεγάλο παράγοντα. Την έλλειψη συνεννόησης και την καχυποψία μεταξύ των Γάλλων διοικητών. Βόρεια της θέσης του, βρισκόταν ο στρατάρχης Μαρμόν με τη στρατιά της Πορτογαλίας στη βορειοδυτική Ισπανία και νότια η στρατιά του Νότου υπό τον στρατάρχη Σούλτ. Η υπεράσπιση της Μπαταχόθ ήταν στη δικαιοδοσία του Σουλτ αλλά αυτός με τις δυνάμεις του βρισκόταν μακρυά για να επέμβει, ενώ ο Μαρμόν, που βρισκόταν κοντύτερα, μόλις είδε τους Βρετανούς να κινούνται νότια, διέταξε τις δυνάμεις του να αναπαυθούν θεωρώντας πως η αντιμετώπισή τους ήταν πρόβλημα του Σουλτ. Ο Γουέλσλεϋ επέλεξε να κινηθεί στα όρια των δύο εχθρικών στρατιών και κέρδισε. Κανείς δεν κινείτο εναντίον του.

Η Βρετανική επίθεση στα τείχη της Μπαταχόθ. Διόραμα. Morales Museum, Badajoz, Ισπανία.

Κοντά σε αυτά, ο Ναπολέων προετοιμαζόταν για την μεγάλη εκστρατεία του στη Ρωσία και δεν ήθελε να ασχολείται με μικρά ζητήματα ενώ διέταξε και επίλεκτες γαλλικές μονάδες από την Ισπανία να βαδίσουν στην ανατολική Ευρώπη για να ενωθούν με τη “Μεγάλη Στρατιά” του, που οργανωνόταν. Έτσι, στις 16 Μαρτίου 1812, ο Γουέλσλεϋ με 27.000 άνδρες και 52 κανόνια έφτασε στην οχυρή ισπανική πόλη Μπαταχόθ την οποία υπερασπιζόταν γαλλική φρουρά 4.750 ανδρών με 140 κανόνια κάθε διαμετρήματος.

Η άλωση μιας τόσο ισχυρής θέσης δεν μπορούσε να περιοριστεί σε τεχνάσματα. Διοικώντας τρεις μεραρχίες, την 3η, την 4η και την Ελαφρά Μεραρχία, ο Γουέλσλεϋ εξέτασε τις επιλογές του. Η πόλη είχε ισχυρά τείχη, βρισκόταν σε δεσπόζουσα θέση, περιβαλλόταν από δύο πλευρές από ποταμούς και οι θέσεις της είχαν ενισχυθεί με προμαχώνες και φρούρια περιμετρικά. Επιπλέον, ο βρετανικός στρατός δεν διέθετε εκπαιδευμένο σώμα Μηχανικού και εργαλεία για μια πολιορκία. Οι άνδρες του πεζικού θα έπρεπε να επιτεθούν στα τείχη μόνοι τους.

Η πολιορκία ξεκίνησε με την κατασκευή προμαχώνων για το πυροβολικό στα νοτιοανατολικά. Κάτω από πυρά γαλλικού πυροβολικού οι άνδρες του βρετανικού πεζικού ξεκίνησαν να σκάβουν και να διαμορφώνουν το σκληρό έδαφος. Στις 19 Μαρτίου, κάτω από το πέπλο ομίχλης, 1.100 Γάλλοι βγήκαν από τα τείχη και επέδραμαν στις βρετανικές θέσεις, εκδίωξαν τους Βρετανούς και έκλεψαν τα φτυάρια και τις αξίνες τους. Οι πολιορκητές ανασυντάχθηκαν και τους κυνήγησαν αλλά η ζημιά είχε γίνει.

Στις επόμενες μέρες οι Γάλλοι θα παρενοχλήσουν με πυροβολικό τις θέσεις των Βρετανών αναγκάζοντας τον Γουέλσλεϋ να στείλει μια ολόκληρη μεραρχία να τους σταματήσει. Στις 22 του μηνός μια ισχυρή βροχή κατέστρεψε μέρος των ανασκαφών και έκανε αδύνατη την συνέχιση των εργασιών.

Ωστόσο, μέχρι τις 25 Μαρτίου, οι Βρετανοί είχαν τοποθετήσει 28 βαρέα πυροβόλα και ξεκίνησαν βολές κατά των γαλλικών θέσεων. Την επομένη, το πεζικό επιτέθηκε με ορμή στο οχυρό Picurina και αφού αποκρούστηκε με απώλειες 600 περίπου ανδρών, κατόρθωσε με εμπλοκή των εφεδρειών να ανέλθει στους προμαχώνες και να εξουδετερώσει σχεδόν πλήρως τη γαλλική φρουρά. Ήταν η πρώτη ματωμένη νίκη στον αγώνα για την πόλη.

Μετά από τρείς εβδομάδες επιθέσεων σε οχυρωμένες θέσεις και κανονιοστάσια και 4.800 νεκρούς και τραυματίες, οι Άγγλοι κατόρθωσαν να διαρρήξουν τα τείχη, να ξεχυθούν στην πόλη και να επιδοθούν σε ένα όργιο λεηλασίας και σφαγής. Περίπου 1.500 Γάλλοι και 4.000 άμαχοι Ισπανοί έπεσαν θύματα αυτής της τριήμερης σφαγής προτού οι αξιωματικοί κατορθώσουν να επιβάλλουν κάποια πειθαρχία.

O στρατηγός Γουέλσλεϋ περίλυπος στα ερείπια της Μπαταχόθ υπό τις επευφημίες των στρατιωτών του. Το τίμημα που πλήρωσε στις πολιορκίες αυτές ήταν το μεγαλύτερο που αντιμετώπισε σε όλη την εκστρατεία στην Ιβηρική.

Η άλωση και φριχτή λεηλασία της Μπαταχόθ ήταν η δεύτερη αιματηρή πολιορκία και κατάληψη οχυρωμένης πόλης στην Ισπανική εκστρατεία του Γουέλσλεϋ (η πρώτη ήταν η Κιουϊδάδ Ροντρίγκο) και μια από τις χειρότερες που αντιμετώπισε. Λίγο αργότερα ο Γουέλσλεϋ θα προσπαθήσει να καταλάβει και την πόλη του Μπούργος, αλλά η φθορά που θα έχει υποστεί και η έλλειψη μέσων και κυρίως πυροβολικού θα τον κάνουν να αποτύχει και να μην ξαναπολιορκήσει άλλες πόλεις.

Most Popular