Μια μυστική επιχείρηση για την πυρπόληση του Αιγυπτιακού στόλου στην Αλεξάνδρεια αναλαμβάνεται από Υδραίους ναυτικούς, για να ανακουφιστεί η πίεση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Είναι μία από τις πιο τολμηρές και λιγότερο γνωστές επιχειρήσεις του ελληνικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Το φιλόδοξο σχέδιο ανήκε στον Κανάρη, που γνώριζε τον λιμένα της Αλεξάνδρειας από τα ταξίδια του. Στόχος ήταν τα μεγάλα πλοία του στόλου που ελλιμενίζονταν κάτω από το παλάτι του Μωχάμετ Άλη. Κατόπιν συνεννόησης με τον Τομπάζη το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή και στις 23 Ιουλίου (Παλιό Ημερολόγιο) στολίσκος τριών πυρπολικών και δύο μεγαλύτερων πλοίων συνοδείας (με επικεφαλής τους Κριεζή και Τομπάζη) απέπλευσε. Ο τελευταίος θα είχε και το γενικό πρόσταγμα.
Τα δύο μεγάλα πλοία παρέμειναν μακρυά αθέατα, ενώ τα τρία πυρπολικά (με καπετάνιους τους Κωνσταντίνο Κανάρη, Αντώνη Βώκο, Μανώλη Μπούτη) θα εισέρχονταν στο λιμάνι, θα αυτοπυρπολούνταν και θα κατευθύνονταν στους στόχους τους ενώ οι πυρπολητές θα επέστρεφαν κωπηλατώντας με λέμβους.
Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το βράδυ της 29ης προς 30ή Ιουλίου (Ιουλιανό ημερολόγιο) αλλά μια σειρά ατυχιών το υπονόμευσε. Ο Κανάρης στο πρώτο πυρπολικό ξεκίνησε με ορμή απομακρυνόμενος από τους άλλους δύο που έχασαν επαφή μαζί του. Μέχρι να αποκτήσουν και πάλι επαφή χάθηκαν πολύτιμες ώρες. Τελικά, στην αυγή της νέας μέρας, ο Κανάρης αποφάσισε να συνεχίσει μόνος. Καθώς έμπαινε στο λιμάνι, εντοπίστηκε από πλοηγό.
Ο Κανάρης κατευθύνθηκε προς τη ναυαρχίδα των Αιγυπτίων αλλά ο άνεμος άλλαξε απότομα και ήταν αδύνατον να συνεχίσει. Δεχόμενος ήδη πυρά από τα αιγυπτιακά πλοία, άναψε φωτιά στο πυρπολικό του και κατευθύνθηκε σε ένα δίκροτο που επισκευαζόταν αλλά κι αυτό έκοψε έγκαιρα κάβους και απομακρύνθηκε. Ο ίδιος και το πλήρωμά του προσπάθησαν κωπηλατώντας να διαφύγουν, με τα αιγυπτιακά πλοία σε συναγερμό να τους πλησιάζουν.
Τελικά, στο στόμιο του λιμανιού τους συνάντησε ο Μπούτης με το πυρπολικό του και τους συνέλεξε διαφεύγοντας μαζί με τον υπόλοιπο στολίσκο καταδιωκόμενοι (μερικοί λένε κι από τον ίδιο τον Μωχάμετ Άλη).
Με δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες στο πλήρωμά του, ο Κανάρης δεν κατάφερε ότι επεδίωκε. Ο αντίκτυπος όμως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ήταν δυσανάλογα μεγάλος αφού οι επαναστάτες απέδειξαν ότι είχαν τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν τολμηρά σχέδια και να τα εκτελούν. Οι πυρπολητές έγιναν δεκτοί σαν ήρωες στην Ύδρα.