Τα γαλλοβρετανικά στρατεύματα απωθούν τους Ρώσους από τα υψώματα του ποταμού Άλμα, νοτίως της Σεβαστούπολης, κατά την προέλαση προς την πόλη. Είναι η πρώτη μεγάλη μάχη του Κριμαϊκού.
Ο πόλεμος της Κριμαίας ξεκίνησε το 1853 ως μια ακόμα Ρωσο-Τουρκική σύγκρουση. Αιτία -ή μάλλον αφορμή- ήταν τα δικαιώματα των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους, που τότε βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία. Η Γαλλία προέκρινε την πρωτοκαθεδρία των Καθολικών ενώ η Ρωσία των Ορθοδόξων. Οι απαιτήσεις της Ρωσίας οδήγησαν στην κήρυξη πολέμου κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία βρισκόταν σε πολύ μειονεκτική θέση και όπως φαινόταν θα έχανε.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο πρώτος σύγχρονος πόλεμος στην Ευρώπη
Για να αποτρέψουν την κατάρρευση της όμως και τη Ρωσική ισχυροποίηση, Βρετανία και Γαλλία με τη στήριξη της Αυστρίας, έστειλαν τους στρατούς και τους στόλους τους στη Μαύρη θάλασσα. Μετά από μια περίοδο άσκοπης παρουσίας στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες, χωρίς ουσιαστική κινητικότητα, οι συμμαχικοί στρατοί και στόλοι αποβιβάστηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στη χερσόνησο της Κριμαίας που θα γινόταν το νέο πεδίο μαχών. Κάπου 45 χιλιόμετρα πιο βόρεια, ο ρωσικός στρατός του πρίγκηπα Αλεξάντρ Μένσινκωφ έσπευσε να τους συναντήσει στα υψώματα πάνω από τον ποταμό Άλμα, την τελευταία φύσει-οχυρή τοποθεσία πριν την πόλη.
Ο Κριμαϊκός πόλεμος έγινε σε εποχή που η πολεμική τεχνολογία προηγείτο των τακτικών αντιλήψεων. Ενώ νέας τεχνολογίας όπλα, όπως οι σφαίρες Minié, τα οπισθογεμή πυροβόλα Armstrong και οι εκρηκτικές οβίδες ήταν στα χέρια των στρατιωτών και ναυτών, οι αξιωματικοί τους δεν κατανοούσαν τη σημασία τους, εμμένοντας σε τακτικές των μαχών της εποχής του Βατερλώ, κάτι που μεταφραζόταν σε μεγάλες απώλειες.
Στον Άλμα, ο γαλλικός στρατός επιτέθηκε κατά του ρωσικού αριστερού αναγκάζοντάς τον μετά από πολλές απώλειες να υποχωρήσει. Αναμένοντας το αποτέλεσμα, ο βρετανικός στρατός επιτέθηκε στη δεξιά πλευρά, αποκρούστηκε δύο φορές αλλά επέμενε και τελικά έκανε τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Με τα πλευρά του σε διάλυση, το κέντρο του ρωσικού στρατού υποχώρησε επίσης.
Η μάχη στοίχισε 2.000 νεκρούς στους Βρετανούς, 1.600 στους Γάλλους, 500 στους Οθωμανούς και κάπου 5.000 στους Ρώσους. Αν και το συμμαχικό πεζικό ήταν παντελώς εξαντλημένο, το ιππικό εξακολουθούσε να είναι άθικτο αλλά η ηγεσία αρνήθηκε να αδράξει την ευκαιρία να καταστρέψει πλήρως τον εχθρό που υποχωρούσε. Έτσι 30.000 Ρώσοι κατάφεραν να φθάσουν στη Σεβαστούπολη και να οχυρωθούν εκεί με τη βοήθεια και την κάλυψη του ναυτικού τους. Η πόλη υπό τη διεύθυνση των Ρώσων ναυάρχων θα εξελιχθεί σε ένα απόρθητο οχυρό, πάνω στο οποίο η συμμαχική πίεση θα σπάσει αρκετές φορές μέσα στους επόμενους 11 μήνες.
Στη Γαλλία μια γέφυρα του Σηκουάνα ονομάζεται Pons d’Alma και στη Βρετανία το όνομα Alma θα δοθεί σε πολλά παιδιά που γεννήθηκαν λίγο μετά τη μάχη.