ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1918: 2η Μάχη του Βιγιέ-Μπρετονώ, η πρώτη αρματομαχία της ιστορίας

Σε μια από τις μάχες του τελευταίου έτους του Μεγάλου Πολέμου, σημειώνεται η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ αρμάτων μάχης στην ιστορία, όταν τρία βρετανικά άρματα Mark IV αντεπιτέθηκαν για να απωθήσουν μια γερμανική επίθεση και βρέθηκαν αντιμέτωπα με τρία γερμανικά του νέου τύπου Α-7V.

Τα πρώτα άρματα μάχης εμφανίστηκαν το 1916 κατά τη μάχη του Σομ, ως οχήματα που κινούνταν σε κάθε τύπο εδάφους, περνώντας μέσα από τάφρους, κρατήρες, συρματοπλέγματα, διαθέτοντας και θωράκιση που επέτρεπε την επιβίωση στους φραγμούς πυροβολικού και τις ριπές πολυβόλων, ξεπερνώντας δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιούργησαν τις εκατόμβες νεκρών και τον πόλεμο χαρακωμάτων.

Οπλισμένα με πολυβόλα και ελαφρά πυροβόλα, προορίζονταν να αποτελέσουν κινητά οχυρά, που θα διέτρεχαν το κατατμημένο πεδίο της σύγχρονης μάχης, ανατινάζοντας οχυρές θέσεις και πολυβολεία του εχθρού, υποστηρίζοντας το πεζικό και ανοίγοντάς του τον δρόμο. Δεν προορίζονταν να αντιμετωπίσουν εχθρικά άρματα και οχήματα μάχης. Η πιθανότητα, άλλωστε να συναντηθούν δύο τέτοια αντίπαλα οχήματα θεωρήθηκε σχεδόν μηδενική. Στις 24 Απριλίου 1918, ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη.

Βρετανικό άρμα Mk. IV “Male” (διακρίνεται από την ύπαρξη πλευρικών πυροβόλων ναυτικού τύπου για ανατινάξεις οχυρωμένων θέσεων σε αντίθεση με τα “Female” που διέθεταν μόνον πολυβόλα) διέρχεται το ανώμαλο έδαφος της Γαλλοβελγικής υπαίθρου.

Έχοντας κλείσει το Ανατολικό Μέτωπο, με τους Ρώσους της κυβέρνησης των Μπολσεβίκων να συνθηκολογούν άνευ όρων, ο Γερμανικός Στρατός αποδέσμευσε δεκάδες μεραρχίες τις οποίες μετέφερε στο Δυτικό Μέτωπο εξαπολύοντας μια σειρά μαζικών επιθέσεων για να καταβάλλει τους αντιπάλους του και να λήξει τον μακρό και ιδιαίτερα αιματηρό εκείνον πόλεμο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Μαρτίου 1918: «Μιχαήλ», η γερμανική Εαρινή επίθεση στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου

Στις 21 Μαρτίου, ο επιτελάρχης του Γερμανικού Στρατού, στρατηγός Λούντεντορφ, εξαπέλυσε την Εαρινή του επίθεση με καλά αποτελέσματα. Σύντομα, όμως, η επίθεση έδειξε σημεία κόπωσης. Στις 17 Απριλίου, οι Γερμανοί βομβάριδσαν την πόλη του Βιγιέ Μπρετονώ (Villers Bretonneux) με αέριο μουστάρδας και την επομένη επιτέθηκαν με τέσσερις Μεραρχίες και τρία άρματα Α7V. Οι Γερμανοί ήταν σίγουροι για τη νίκη τους αλλά οι Καναδοί, που υπερασπίζονταν τον τομέα, αντεπιτέθηκαν με τη βοήθεια τριών αρμάτων Mark IV, εκ των οποίων ένα “Male” με δύο πυροβόλα των 57 mm και δύο “Female” με ελαφρύτερο οπλισμό.

Γερμανικό άρμα μάχης A7 με μέρος του 25μελούς (!) πληρώματος να επιβαίνει στην οροφή. Ο μεγάλος αριθμός ανδρών εντός του αργοκίνητου κύτους, οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν και η παντελής έλλειψη άνεσης επέβαλαν τέτοιες πρακτικές.

Αρχικά, οι Γερμανοί έδειξαν να υπερτερούν καταφέροντας ζημιές στα δύο από τα βρετανικά άρματα “Female” (συνοδείας πεζικού, οπλισμένα μόνο με πολυβόλα Lewis .303), που αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Το τρίτο άρμα, το “Male” ανταποδίδοντας πυρά, κατέστρεψε το προπορευόμενο Α-7V με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του. Το βρετανικό άρμα συνέχισε να βάλλει κατά των άλλων δύο γερμανικών αρμάτων, που με ένα πυροβόλο των 57 mm το καθένα είχαν ίδια ισχύ πυρός αλλά λόγω της απειρίας των πληρωμάτων τους, αποσύρθηκαν.

Στη συνέχεια κατέφθασαν βρετανικές ενισχύσεις με τη μορφή ελαφρών αρμάτων Whippet, που μαζί με το “Male” συνέχισαν την καταδίωξη του εχθρού, μόνο για να ανακοπούν από φραγμό γερμανικού πυροβολικού και να αποχωρήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, Βρετανοί και Γερμανοί επέστρεψαν και περισυνέλεξαν τα οχήματά τους, ενώ Βρετανοκαναδική επίθεση την επομένη κύκλωσε το χωριό και αποκατέστησε σύντομα τη γραμμή.

Most Popular