ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Ιανουαρίου 1968: USS Pueblo – Αμερικανικό πολεμικό πλοίο αιχμαλωτίζεται από τη Βόρεια Κορέα

Το 1968, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, πολεμικά πλοία της Βορείου Κορέας εφορμούν στα όρια των διεθνών υδάτων και καταλαμβάνουν με ρεσάλτο το κατασκοπευτικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού, USS Pueblo και αιχμαλωτίζουν το πλήρωμά του. Το επεισόδιο θα λήξει για τους 83 Αμερικανούς ναυτικούς έντεκα μήνες μετά, οπότε θα απελευθερωθούν ύστερα από εξαντλητικές ανακρίσεις και κατόπιν διεθνών πιέσεων. Το πλοίο με όλο τον εξοπλισμό του παρέμεινε στη χώρα και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό αμερικανικό πολεμικό αιχμάλωτο ξένης δύναμης.

Το ‘Pueblo’ ήταν πρώην εμπορικό, που αγοράστηκε και μετατράπηκε σε πλοίο ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Αυτό έγινε στο πλαίσιο ενός σχεδίου του Ναυτικού των ΗΠΑ να αντικαταστήσει τα πλοία SIGINT κλάσης “Liberty” και “Robinson” που ήταν πολύ μεγάλα για να περνούν απαρατήρητα, με μικρότερα πλοία. Επισήμως, το USS Pueblo ήταν πλοίο περιβαλλοντικών ερευνών, όπως και τα αδερφά του (Banner και Palm Beach) αλλά οι προφάσεις δεν έπειθαν και πολλούς.

Στις 23 Ιανουαρίου 1968, το USS Pueblo έπλεε 16 μίλια από τις βορειοκορεατικές ακτές έχοντας αποπλεύσει στις 5 Ιανουαρίου από τη Yokosuka της Ιαπωνίας. Αποστολή του ήταν η παρακολούθηση των κινήσεων του Σοβιετικού Ναυτικού στα Στενά της Τσουσίμα και η συλλογή ηλεκτρονικών σημάτων από τη Βόρεια Κορέα.

Αρχικά το πλοίο προσέγγισε ένα βορειοκορεατικό καταδιωκτικό υποβρυχίων κλάσης SO-1 (η σοβιετική “Kronshtadt”), που απαίτησε να μάθει την εθνικότητα και την αποστολή του. Το πλήρωμα του “Pueblo” επέδειξε την αμερικανική σημαία, ενώ το πολιτικό προσωπικό είχε ανέβει στο κατάστρωμα κάνοντας ότι συλλέγει δείγματα νερού. Ωστόσο, το βορειοκορεατικό πλοίο έγινε πιο επιθετικό. Τρεις τορπιλάκατοι εμφανίστηκαν σύντομα που μετά έγιναν τέσσερις, ενώ ένα ακόμα καταδιωκτικό υποβρυχίων εμφανίστηκε. Ταυτόχρονα δύο μαχητικά MiG-21 πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις.

Το SO-1 προσπάθησε να πλευρίσει το “Pueblo” αλλά το τελευταίο επιχείρησε να διαφύγει. Οι ταχύτητες, όμως των δύο πλοίων δεν επέτρεπαν ηρωισμούς. Ακόμη, τα πολυβόλα του καταστρώματος, κρυμμένα κάτω από καραβόπανα για να μην εντοπιστούν, δεν ήξερε να τα χρησιμοποιεί κανένας ναύτης (από ειρωνεία της τύχης μόνο ένας βρισκόταν που γνώριζε να κάνει βολή με πολυβόλο, κι αυτός ήταν πολίτης που είχε υπηρετήσει στο στρατό).

USS Pueblo: Ο κατάσκοπος που έμεινε στο κρύο… 50 χρόνια μετά

Σύντομα, όλα είχαν τελειώσει. Τα κορεατικά πλοία άνοιξαν πυρ κατά του πλοίου, τραυματίζοντας τον καπετάνιο και μερικά μέλη. Έτσι, υπό πυκνό πυρ, πολυβόλων κυρίως, το βραδυκίνητο “Pueblo” αναγκάστηκε να σταματήσει και να παραδοθεί. Εκκωφαντική ήταν η απουσία του 6ου Στόλου, που αν και γνώριζε τη θέση και την κατάσταση του (βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού) δεν κατόρθωσε να επέμβει καθώς δεν είχε διαθέσιμα πλοία ή αεροσκάφη στην περιοχή και δεν έκανε καν υπερπτήσεις που θα έδειχναν την παρουσία του.

Ο κυβερνήτης του USS Pueblo, υποπλοίαρχος Lloyd Bucher προηγείται του πληρώματος του, καθώς οδηγούνται στην αιχμαλωσία από τους Βορειοκορεάτες στις 23 Ιανουαρίου 1968.

Το πλήρωμα παρέμεινε αιχμάλωτο για ένα περίπου έτος, εξαναγκαζόμενο να μελετήσει υλικό προπαγάνδας, να δώσει συνέντευξη για τις καλές συνθήκες κράτησης και να υπογράψει δηλώσεις μετανοίας. Τελικά, μετά από συμφωνία με το αμερικανικό ναυτικό οι άνδρες του πληρώματος πέρασαν στην ασφάλεια της Νότιας Κορέας.

Το USS Pueblo παρέμεινε αιχμάλωτο στην Πιον Γιάνγκ, όπου αποτελεί και σήμερα (υποχρεωτικά) επισκέψιμο έκθεμα στο «Μουσείο του Θριαμβευτικού Πολέμου», ενώ παραμένει εγγεγραμμένο στους καταλόγους του αμερικανικού ναυτικού και έχει το «προνόμιο» να είναι το μοναδικό ενεργό πλοίο σε αιχμαλωσία.

 

Most Popular