Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1923

Ήδη από το 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχει καταλάβει την εξουσία στην Ιταλία. Όντας σχετικά νεοσύστατο κράτος, η γειτονική χώρα, ευελπιστούσε να ενταχθεί στο γκρουπ των άλλων μεγάλων αποικιοκρατικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, η Αλβανία το 1923 αποτελούσε κράτος δορυφόρο της Ιταλίας.

Στις 27 Αυγούστου 1923, ο Ιταλός Στρατηγός Τελίνι και η συνοδεία του δολοφονούνται κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Η Ιταλική κυβέρνηση απέδωσε τη δολοφονία σε Έλληνες πράκτορες, ενώ η Ελληνική ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για Αλβανούς ληστές.

Το καθεστώς Μουσολίνι εξέδωσε τελεσίγραφο προς την Ελληνική κυβέρνηση απαιτώντας μεταξύ άλλων τη σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων και χρηματική αποζημίωση 50 εκ. λιρετών. Η κυβέρνηση αν και ζήτησε επίσημα συγνώμη, αρνήθηκε να καταβάλει την χρηματική αποζημίωση.

Στις 31 Αυγούστου ο ιταλικός στόλος συνεπικουρούμενος από την ιταλική αεροπορία, βομβάρδισε τη Κέρκυρα. Κατόπιν αποβιβάστηκαν στρατεύματα που κατέλαβαν το νησί. Η φρουρά της Κέρκυρας δε μπόρεσε να αντιμετωπίσει την επίθεση και υποχώρησε. Η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια και απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση στην Ιταλική επίθεση με το σκεπτικό να μην προκληθεί γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των 2 χωρών.

Η Ελληνική πλευρά απευθύνθηκε στη Κοινωνία των Εθνών για την επίλυση του ζητήματος. Η ΚτΕ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και παρέπεμψε το ζήτημα στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών. Η Ελλάδα ουσιαστικά αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ευθύνη για τη δολοφονία Τελίνι και να καταβάλει 50 εκ. λιρέτες ως αποζημίωση. Από την άλλη η Ιταλική εισβολή και η δολοφονία 20 Ελλήνων από το βομβαρδισμό του νησιού, πέρασαν στα “ψιλά” και η Ιταλία δεν απολογήθηκε και φυσικά δε κλήθηκε να αποζημιώσει την Ελλάδα. Η κατ’ ευφημισμόν ΚτΕ, απέδειξε ότι ήταν ανίκανη να επιβάλει το διεθνές δίκαιο σε μια ισχυρή χώρα όπως η Ιταλία.

Η κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά δέχτηκε σφοδρή κριτική για τον χειρισμό του ζητήματος. Ακόμη χειρότερα η διεθνής κοινότητα απέτυχε να πάρει θέση ενάντια του επιθετικού ιταλικού φασιστικού καθεστώτος. Η άβουλη στάση της ΚτΕ θα δώσει χώρο στις φασιστικές και μιλιταριστικές δυνάμεις της εποχής να προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες χωρίς το φόβο των αντιποίνων.

Το παράδειγμα τις Κέρκυρας είναι μόνο ένα από τα πολλά στα οποία η διεθνής κοινότητα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και ουσιαστικά άνοιξε την όρεξη σε ανθρώπους όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, να οδηγήσουν την Ευρώπη και ολόκληρη την υφήλιο στον όλεθρο του 2ου ΠΠ.

Πρώτη δημοσίευση 25/5/2018

Most Popular