ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Αυγούστου 1896: Ο πόλεμος των 38 λεπτών στην Αφρική

Πραγματοποιείται ο συντομότερος πόλεμος της ιστορίας, μεταξύ του Σουλτανάτου της Ζανζιβάρης και της Βρετανικής αυτοκρατορίας.

Η ιστορία ξεκινά με μια διπλωματική πράξη μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας για τη χάραξη σφαιρών επιρροής στην μακρινή Αφρική. Με τη συνθήκη της Ελιγολάνδης-Ζανζιβάρης, η Γερμανία που έκανε τα πρώτα της βήματα ως αποικιακή δύναμη, αποκτούσε αποκλειστικά δικαιώματα στην ενδοχώρα της Τανζανίας, ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα κρατούσε την παραλιακή Ζανζιβάρη. Έτσι, η Ζανζιβάρη ανακηρύχθηκε προτεκτοράτο του βρετανικού στέμματος και ένας φιλοβρετανός τοπικός αριστοκράτης, ο Χαμάντ μπιν Θουβαϊνί, ορίστηκε σουλτάνος και βασίλεψε για τρία χρόνια.

Η διένεξη προήλθε με τον απροσδόκητο θάνατο του σουλτάνου που τον διαδέχθηκε ο Χαλίντ μπιν Μπαργκάς. Ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε εντός ωρών κυρίαρχος χωρίς τη βρετανική έγκριση και μετακίνησε 3.000 καλά οπλισμένους στρατιώτες στο παλάτι. Οι Βρετανοί που υποστήριζαν άλλον υποψήφιο, θεώρησαν τη διαδοχή παράνομη και απαίτησαν να παραδώσει την εξουσία. Όταν ο τελευταίος αρνήθηκε και οχυρώθηκε στο παλάτι του, πέντε βρετανικά πολεμικά έστρεψαν τα πυροβόλα τους προς το κτίριο και το λιμάνι. Στα απανωτά τελεσίγραφα του Βρετανού προξένου, ο μπιν Μπαργκάς απάντησε λίγο πριν τις 9 το πρωί της 27ης: “Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία μας και δεν πιστεύουμε πως θα ανοίξετε πυρ”.

Στις 09:02 τα βρετανικά πλοία HMS St George, HMS Racoon, HMS Philomel, HMS Rush και HMS Sparrow άνοιξαν πυρ ομαδόν. Εντός δύο λεπτών το μεγαλύτερο μέρος του πυροβολικού της Ζανζιβάρης είχε εξαϋλωθεί ενώ το ξύλινο παλάτι κατάρρεε σε φλεγόμενα κομμάτια. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 09:40, με την σημαία της Ζανζιβάρης να υποστέλλεται τελικά.

Κάπου 500 υποστηρικτές του Χαλίντ σκοτώθηκαν, ενώ ο ίδιος, που σύμφωνα με  διηγήσεις απέδρασε από την πίσω πόρτα με την έναρξη του βομβαρδισμού, διέφυγε στην γερμανική αποικία της Ανατολικής Αφρικής μέσω του προξενείου της στη Ζανζιβάρη. Η όλη διαδικασία κράτησε 38 λεπτά και κατέχει ακόμα το ρεκόρ του συντομότερου πολέμου στην ιστορία, τυπικό δείγμα αποικιοκρατικής “διαχείρισης κρίσεων”.

Most Popular