ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12/25 Ιουλίου 1913: Mάχη στα στενά της Κρέσνας

Ο Ελληνικός Στρατός, κατά το Β’ Βαλκανικό πόλεμο, ξεκινά επίθεση με 80 τάγματα κατά των Boυλγάρων για τη διάνοιξη των Στενών της Κρέσνας. Επίθεση που όμως θα διακοπεί με την ανακωχή ενόψει της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ελληνικά τμήματα διαβαίνουν τον ποταμό Στρυμόνα (ελαιογραφία Georges Scott , Eθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Οι επιθέσεις της 12ης Ιουλίου (με το Παλιό Ημερολόγιο) αποκρούστηκαν με μεγάλες απώλειες, με την πιο σημαντική ίσως του θρυλικού ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου, διοικητή του 9ου Συντάγματος Ευζώνων. Ο Βελισσαρίου τραυματίστηκε θανάσιμα από βουλγαρικά πυρά σε μία ακόμα θυελλώδη επίθεση κατά των εχθρικών θέσεων και εξέπνευσε το ίδιο βράδυ στο ορεινό χειρουργείο.

Μεταγωγή τραυματιών από ελληνικά κάρα κοντά στα στενά της Κρέσνας (φωτογραφία: Μουσείο Μπενάκη)

Στην είδηση του θανάτου του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος σχολίασε: «Ήταν επόμενο. Τέτοιοι ήρωες δε ζουν πολύ». Απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη χήρα του με τις εξής πέντε λέξεις: «Χαιρετίζω τον Ήρωα των Ηρώων».

Δράση ελληνικού πυροβολικού στη μάχη της Κρέσνας (φωτογραφία: αρχείο μουσείου Μπενάκη μέσω του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)

Η μάχη της Κρέσνας συνεχίστηκε τις δύο επόμενες μέρες κατορθώνοντας με κόπο και αίμα να διασπάσει τις βουλγαρικές θέσεις στους τομείς του Βίντρεν και Σιμιτλή, καταλαμβάνοντας πολλά λάφυρα. Οι θέσεις των ελληνικών μονάδων ενισχύθηκαν και βελτιώθηκαν, αναγκάζοντας τους Βουλγάρους να συμπτυχθούν προς Άνω Τζουμαγιά για αποφυγή κύκλωσής τους.

Βούλγαροι αιχμάλωτοι των Ελλήνων (ελαιογραφία Georges Scott, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Στις 18/31 Ιουλίου η ανακωχή σταμάτησε τις επιχειρήσεις. Η μάχη της Κρέσνας ήταν η τελευταία του Δευτέρου Βαλκανικού Πολέμου.

 

Most Popular