ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Ιουνίου 1955: Ο εμφύλιος βομβαρδισμός της Plaza de Mayo στην Αργεντινή

Σε ένα μοναδικό περιστατικό, 30 αεροσκάφη της Αργεντινής Αεροπορίας και του Ναυτικού με κυβερνήτες αντι-Περονιστές αξιωματικούς, βομβαρδίζουν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες, προκειμένου να αναχαιτίσουν το λαϊκό ρεύμα υπέρ του προέδρου Χουάν Περόν.
Ο Περόν, πρώην στρατιωτικός που είχε κατέλθει στον πολιτικό στίβο στο πλευρό σοσιαλιστικών πολιτικών δυνάμεων, βρισκόταν στη δεύτερη προεδρική του θητεία και η χώρα ταλανιζόταν από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Την προηγουμένη ο πρόεδρος είχε καλέσει το λαό σε μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης, για να συνεχιστεί το αναμορφωτικό του έργο.
Η κεντρική πλατεία μπροστά στο προεδρικό μέγαρο -Plaza de Mayo- ήταν σημείο που ο Περόν είχε συγκαλέσει πολλές φορές συγκεντρώσεις. Ενώ ήταν γεμάτη, 22 μονοκινητήρια ΑΤ-6, 5 δικινητήρια ΑΤ-5 και 3 αεράκατοι Catalina της Αργεντινής Αεροπορίας Ναυτικού επιτέθηκαν, αφήνοντας πίσω τους 364 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες.
Ο Περόν, ειδοποιημένος από στελέχη της κυβέρνησης για το πραξικόπημα είχε μετακινηθεί σε αντιαεροπορικό καταφύγιο κάτω από το μέγαρο “Libertador”, που στέγαζε το υπουργείο Αμύνης. Το σφοδρό βομβαρδισμό ακολούθησαν μάχες μεταξύ επιλέκτων τμημάτων των κινηματιών -όπως του 4ου Τάγματος πεζοναυτών- και μονάδων γρεναδιέρων πιστών στην κυβέρνηση, που υπερασπίζονταν τα κυβερνητικά κτίρια.
Οι τάξεις των τελευταίων πύκνωσαν σταδιακά από οπλισμένους πολίτες. Στις μάχες έλαβαν μέρος ακόμα και άρματα μάχης Μ4 Sherman ενώ κατά τη διάρκειά τους σημειώθηκε και η πρώτη κατάρριψη της αργεντινής αεροπορίας, όταν μαχητικά Gloster Meteor, από μοίρες πιστές στην κυβέρνηση κατέρριψαν ένα North American AT-6 των κινηματιών. Άλλο ένα καταρρίφθηκε από πυρά εδάφους.
Η επίθεση είχε τα αντίθετα αποτελέσματα συσπειρώνοντας περισσότερο τον κόσμο γύρω από τον Περόν. Την επαύριο οπαδοί του επιτέθηκαν και κατέστρεψαν έξι εκκλησίες και την έδρα της καθολικής Εκκλησίας στη χώρα, ενώ η αστυνομία και η πυροσβεστική δεν επενέβησαν.

Ο Περόν βρισκόταν πλέον σε πορεία πανηγυρικής επανεκλογής αλλά τον Σεπτέμβριο νέο στρατιωτικό πραξικόπημα θα πετύχει, επιβάλλοντας δικτατορία στην Αργεντινή. Σε αυτή συμμετείχαν και στελέχη που έλαβαν μέρος στον βομβαρδισμό της 16/6. Η δικατορία θα αντέξει έως το 1958, όπου εκλογές ανέδειξαν τον μετριοπαθή αριστερό Αρτούρο Φροντίζι, με την στήριξη του απαγορευμένου κόμματος του Περόν.  

Most Popular