Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017!

 
 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
και ΕΔΩ

ΠΑ F-16V GR, «Εκσυγχρονισμός του Αιώνα»

Όπως είχαμε προαναγγείλει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ ξεκίνησε μέσα στον Οκτώβριο μια πορεία που δεν αναμένεται να είναι ούτε σύντομη, ούτε όμως και εύκολη. Εν μέσω «δημιουργικής ασάφειας» ξεκαθαρίζουμε το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα με όλες τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες. Μην χάσετε αυτό το σημείο αναφοράς στο θέμα!

Κυπριακή Δημοκρατία, Επίδειξη όπλων και αποφασιστικότητας

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και κυρίως λόγω της έξαρσης των προκλήσεων της Τουρκίας, η παρέλαση της 57ης επετείου από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε βήμα επίδειξης αποφασιστικότητας και οπλικών συστημάτων που εδώ και χρόνια διατηρούνταν μακριά από το φως της δημοσιότητας, τα αντιαεροπορικά συστήματα Buk 1-2.

Αεροπορία Στρατού AH-64 Apache, Η «επανάσταση» δεν ολοκληρώθηκε

Η περίοδος 1990-2005 συνιστά για την Αεροπορία Στρατού την «εποχή της ωριμότητας», με σημαντικότερη εξέλιξη την εισαγωγή στο οπλοστάσιό της τα έτη 1991 και 1995 των πρώτων επιθετικών ελικοπτέρων Apache. Ωστόσο η «επανάσταση» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και σήμερα φυλλοροεί. Μια αναφορά για γνώση και συμμόρφωση…

116ΠΜ -Σμήνος Αεροκινητήρων, Οι επιστήμονες του Αράξου!

Ο κινητήρας ενός μαχητικού υψηλών επιδόσεων όπως το F-16, αποτελεί το πλέον περίπλοκο μηχανικό συγκρότημά του αλλά και την καρδιά της ισχύος του, τη διαφορά που δίνει το πλεονέκτημα στη μάχη. Βρεθήκαμε στην 116ΠΜ και γνωρίσαμε από κοντά το Σμήνος Αεροκινητήρων και τους F100-PW-229 των Block 52M που υποστηρίζουν.

Discovery Air Defence, Arctic Aggressors

Η DA Defence είναι μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ειδικής αεροπορικής εκπαίδευσης και εχθρικής απεικόνισης, καθώς ο χώρος κινείται γοργά προς ιδιωτικοποίηση. Μια εντυπωσιακή απεικόνιση στον αέρα με τους ιδιώτες αρκτικούς Aggressors!

«Βουλγαρικός Ίππος», Ιταλικά F-2000 στα νότια Βαλκάνια

Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου του 2017 ιταλικά Typhoon πέταξαν μαζί με MiG-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας από τη βάση του Graf Ignatievo, στο πλαίσιο αποστολής «ενισχυμένης αεροπορικής αστυνόμευσης» (Enhanced Air Policing) του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Βρεθήκαμε εκεί!

NAEW&CF, «Ιπτάμενο μάτι» του ΝΑΤΟ: 35 χρόνια

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη NAEW&CF (NATO Airborne Early Warning & Control Force), που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 1980 και απέκτησε το πρώτο της αεροπλάνο το 1982. Όπως συμβαίνει πλέον τακτικά, κάθε πέντε χρόνια, η Δύναμη Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου της Συμμαχίας γιόρτασε το γεγονός, φέτος στα 35 χρόνια του, με αρκετές εκδηλώσεις· ανάμεσα σε αυτές, ένα αεροπλάνο σε special livery και το «παραδοσιακό» airshow που φιλοξενήθηκε στη βάση του Geilenkirchen. Παρουσιάζουμε το σχετικό airshow.

Tecnam P2012 Traveler, Ιταλός ταξιδιώτης

Η Tecnam είναι ιδιαίτερα γνωστή στον χώρο της Αθλητικής και Γενικής Αεροπορίας για τη σειρά προσιτών σε τιμή και εντυπωσιακών σε επιδόσεις μονοκινητήριων αεροπλάνων της. Πριν από έναν χρόνο η ιταλική εταιρεία πέταξε για πρώτη φορά το νέο ελαφρύ δικινητήριο P2012, που κάνει μια σημαντική στροφή στο φάσμα των προτάσεών της και ανοίγει τον δρόμο για νέες αγορές.

Lockheed Martin, Βάση στον Άρη στα επόμενα 10 χρόνια!

Το 2016 ο αμερικανικός κολοσσός που, αν και είναι κυρίως γνωστός για τις δραστηριότητές του στην Άμυνα, συγκεντρώνει επίσης τα περισσότερα προγράμματα εξερεύνησης του Διαστήματος και συναφών εφαρμογών της NASA, μας αποκάλυψε το όραμά του για μια μόνιμη βάση στον Άρη. Η μεγαλεπήβολη εκείνη εικόνα συμπληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου με την πρόταση για ένα επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος που θα μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια προς την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη από τον τροχιακό σταθμό, με τον τελευταίο σε ρόλο κόμβου με τη Γη.

 Elon Musk, «Στον Άρη ή πουθενά!»

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της SpaceX τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά, όταν υποστήριξε ότι στοχεύει να «εγκαταλείψει» τα τρέχοντα συστήματα διαστημικών εφαρμογών που χρησιμοποιεί ή αναπτύσσει η εταιρεία του SpaceX, όπως την οικογένεια πυραυλικών φορέων Falcon ή τις ακάτους Dragon, για να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα του Διαπλανητικού Συστήματος Μεταφορών ITS (Interplanetary Transport System).

Desert recce, Σουηδική Δύναμη ISR στο Μάλι

Η Task Force μαζί με τη γερμανική αντίστοιχη (αναπτυγμένη στο Γκάο) είναι οι δύο μονάδες ISR υπό τη συνολική διοίκηση της ASIFUIIU του κύριου σχηματισμού συλλογής πληροφοριών της MINUSMA με έδρα το Μπαμάκο. Tι κάνουν όμως οι Σουηδοί στο Τομπουκτού;

F-104G από την ΠΑ στην EdA, Ένας «Αστρομαχητής» πάει Ισπανία

Η παραχώρηση παλαιών αεροσκαφών από μια αεροπορία σε άλλη όπως και δωρεές ή ανταλλαγές ανάμεσα σε μουσεία και οργανισμούς είναι συνηθισμένο γεγονός στο εξωτερικό. Όταν όμως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι είδηση, και η Π&Δ ήταν παρούσα για να καταγράψει ένα τέτοιο συμβάν. Η υπόθεση αφορά τη μεταφορά ενός πρώην μαχητικού F-104G της ΠΑ στην Ισπανία για τις μουσειακές ανάγκες της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορία.

Το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στη Θεσσαλονίκη

Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το θρυλικό «θωρηκτό» ΑΒΕΡΩΦ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και το πλωτό μουσείο που ενσωματώνει άνοιξε τις πύλες του στις χιλιάδες κόσμου που συνέρρευσαν απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Γεωπολιτική: Γεωπολιτικό σημείο των καιρών, η πολλαπλή αστάθεια..!»

Διαχρονικές «αμαρτίες» της Ουάσιγκτον: Το Ισλαμικό Κράτος προτιμότερο από το Ιράν. Βερολίνο: Η Γερμανία σε πολιτική τροχιά «Τζαμάικας».

Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν με τη συνεργασία της αλ Κάιντα εισβάλλει στη Συρία, ενώ το πετρέλαιο αναζωπυρώνει τις πολεμικές συγκρούσεις στο Βόρειο Ιράκ, υπενθυμίζοντας τις «αμαρτίες» τού Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Τα δημοψηφίσματα σε Καταλονία και Κουρδιστάν εξελίσσονται σε στρατηγικά αινίγματα ως προς τη διαχείρισή τους, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ στο εσωτερικό των ΗΠΑ υπό τον πολιτικό εφιάλτη της νομοθετικής στασιμότητας στο Κογκρέσο. Η Κίνα περιορίζει το «πετροδολάριο» και επιμένει στις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις διεκδικώντας ηγεμονικό ρόλο διεθνών προεκτάσεων.

Most Popular