Αναζητώντας τον μυστηριώδη “Ένατο Πλανήτη” σε μεσαιωνικές αναπαραστάσεις

Ο μυστηριώδης “Ένατος Πλανήτης”, απασχολεί τους αστρονόμους εδώ και δεκαετίες. Αν και υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποδηλώνουν την ύπαρξή του, εξακολουθεί να παραμένει κρυμμένος. Ερευνητές επιχειρούν μια διαφορετική προσέγγιση αναζητώντας τα ίχνη του σε μεσαιωνικές αναπαραστάσεις, όπως ταπετσαρίες τοίχου.
Όλα ξεκίνησαν από μια έκθεση του Πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ που ονομάζεται “Marvelling at the Skies: Anglo-Saxon Comets and the Quest for Planet 9” και θα φιλοξενείται στο μουσείο Ulster μέχρι τις 3 Ιουνίου 2018. Η έκθεση θέλει να παρουσιάσει τη σημασία της αστρονομίας για τους ανθρώπους του Μεσαίωνα, αναδεικνύοντας της αναπαραστάσεις κομητών σε ταπετσαρίες ηλικίας έως 1.200 ετών.

Ταπετσαρία του Bayeux του 11ου αιώνα που αναπαριστά τη διέλευση του κομήτη του Χάλει

Ορισμένοι ερευνητές ευελπιστούν να ανακαλύψουν ίχνη του Ένατου Πλανήτη πλανήτη σε αυτές τις αναπαραστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, δεν αναζητούν τον ίδιο το Πλανήτη, αλλά τις καταγραφές των κομητών, οι τροχιές των οποίων ενδεχομένως επηρεάστηκαν από τη βαρύτητά του. Αυτές οι καταγραφές θα συγκριθούν με υπάρχοντα μαθηματικά μοντέλα που έχουν λάβει υπόψιν την ύπαρξή του και τις κινήσεις των κομητών την εποχή του Μεσαίωνα.
Ο Πλανήτης Εννέα είναι ένας υποθετικός ένατος πλανήτης που κρύβεται στην άκρη του Ηλιακού Συστήματος. Η ύπαρξή του προτάθηκε το 2016 από τους αστρονόμους Mike Brown και Konstantin Batygin του Caltech.

Most Popular