Zap it! «Λάθος» αεροπλανοφόρο, νέα «διακριτικά»…


Αν εξαιρέσεις την πρόσκρουση στο κατάστρωμα (ramp strike) το αμέσως επόμενο ολέθριο σφάλμα για έναν πιλότο του Ναυτικού είναι η προσνήωση σε λάθος αεροπλανοφόρο! Οι αεροπόροι του Ναυτικού λένε πως είναι οι καλύτεροι. Ίσως γι’ αυτό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όλοι φροντίζουν να μην αφήσουν τον άτυχο πιλότο να το ξεχάσει: από τα ατελείωτα αστεία –εις βάρος του φυσικά– που σπάνε την μονοτονία των πολύμηνων αποστολών στην θάλασσα, μέχρι το αναμενόμενο graffiti στο αεροπλάνο του, καθιερωμένο καθ’ όλας τα ναυτικάς παραδόσεις.
Το τί μπορεί να γραφτεί πάνω σε ένα αεροπλάνο δεν περιγράφεται… Τις εποχές που η πολιτική ορθότητα δεν είχε ακόμη εφευρεθεί, το προσωπικό του «φιλοξενούντος αεροπλανοφόρου» περιποιόταν δεόντως το «επισκεπτόμενο» αεροσκάφος το οποίο αποκτούσε νέα διακριτικά, σαφέστατα μη εγκεκριμένα από την Υπηρεσία. «Χάθηκε πάλι», «Αν δεν μπορείτε να τα πετάξετε, να τα παρκάρετε», «Σφάλμα χειριστού, πετάει», «Τα τσακίζετε, τα αντικαθιστούμε» είναι μερικά από τα πιο κόσμια. Το πιο βαρύ όμως που έχει γραφτεί σε τζετ του Ναυτικού είναι η φράση «Πρέπει να είναι της Αεροπορίας».

Στον πόλεμο της Κορέας, όπου συχνά επιχειρούσαν δύο και τρία αεροπλανοφόρα κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι ευκαιρίες για να γίνει αγνώριστο ένα αεροπλάνο που κατέβηκε σε… λάθος κατάστρωμα ήταν αρκετές. Ελικοφόρα Corsairs, αεριωθούμενα Panthers και Banshees, κανένα δεν γλύτωσε από την… χαριτωμένη αυτή παράδοση.

Οι μόνοι που δεν το έβρισκαν χαριτωμένο ήταν οι τεχνικοί της Μοίρας που ανήκε το αεροσκάφος οι οποίοι με την επιστροφή του θα έπρεπε να ξενυχτήσουν για να το φέρουν εντός των υπηρεσιακών κανονισμών χρώσης! Το μόνο που τους παρηγορούσε ήταν η σκέψη ότι δεν μπορεί, κάποιος πιλότος από άλλο αεροπλανοφόρο θα προσνηωνόταν και στο δικό τους πλοίο. Και τότε…

Τα χρόνια μετά την Κορέα το ευγενές αυτό σπορ σημείωσε ύφεση. Στην ειρήνη οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί γίνονται λιγότερο ελαστικοί σε ανορθόδοξους τρόπους ενίσχυσης του ηθικού του προσωπικού. Όμως δεν εξαλείφθηκε. Και ευκαιρίας δοθείσης, το προσωπικό επιδιδόταν με ζέση και ενθουσιασμό στην αναβίωση των παραδόσεων. Μερικές φορές δε, οι ευκαιρίες δημιουργούντο –με λίγη βοήθεια.

Βετεράνοι θυμούνται πως «πείσθηκε» ένας χειριστής από το USS Constellation να… επισκεφθεί το USS Carl Vinson. «Ο Air Boss ήξερε πως το αεροσκάφος στο pattern ήταν εκτός πορείας και έδωσε οδηγίες στους ελεγκτές να προσποιηθούν πως ήταν το Constellation για να παρασύρουν τον πιλότο. Μόλις προσνηώθηκε και βγήκε από το κόκπιτ περπατώντας προς το «island» με το μεγάλο «70» πάνω του, το βλέπει, κάνει αμέσως μεταβολή και αντικρίζει τους πάντες να ξεσκίζουν στο zapping το αεροπλάνο του…»
Τις περισσότερες φορές που το προσωπικό δουλεύει πάνω σε ξένο αεροσκάφος, το «zap» περιορίζεται σε ένα αυτοκόλλητο με το έμβλημα της Μοίρας. Στην περίπτωση προσνήωσης σε άλλο αεροπλανοφόρο, το πράγμα αλλάζει. Σε κάποια από τις περιπολίες αμερικανικών αεροπλανοφόρων στον Περσικό Κόλπο, ένα αεροσκάφος του Ναυτικού πραγματοποίησε αναγκαστική προσνήωση λόγω βλάβης. Τις επισκευές ανέλαβαν τεχνικοί των Πεζοναυτών. Όταν τελείωσαν, το άγκιστρο ανάσχεσης του αεροπλάνου είχε αποκτήσει ένα υπέροχο ζωηρό… ροζ χρώμα.
Από το graffiti δεν γλύτωσαν ούτε συμμαχικά αεροσκάφη. Σε επιχειρήσεις από κοινού με αεροπλανοφόρα του Βασιλικού Ναυτικού, βρετανικά Phantom απέκτησαν αμερικανικά εθνόσημα –πάνω στα βρετανικά– και αμερικανικά Phantom βρέθηκαν με εμβλήματα των βρετανικών Μοιρών στις ουρές τους. Όπως θυμούνται με θλίψη πολλοί υπηρετήσαντες την ωραία αυτή εποχή, το σπορ ουσιαστικά καταργήθηκε την δεκαετία του ’80 «όταν οι νέοι Ναύαρχοι ανακάλυψαν εκ νέου τα παλούκια στους κ….ς τους».
Το πνεύμα μονάδος βρίσκει πάντα περίεργους, ευφάνταστους και συνήθως εντυπωσιακούς τρόπους για να εκδηλωθεί. Ακόμη και στην εποχή της πολιτικής ορθότητος, το χιούμορ δεν μπορεί να μείνει για πάντα στην απομόνωση. Κάποιο αεροπλάνο θα βρεθεί εκεί που δεν πρέπει και θα δεχτεί την ανάλογη «περιποίηση» –αρκεί να μην βλέπουν οι ανώτεροι. Και καλά να είναι ένα απλό αυτοκόλλητο. Αλλιώς… καλύτερα το ramp strike!
 
 
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
Πρώτη δημοσίευση 26/12/2017

Most Popular