Μια εκ των τελευταίων WASP, η Dorothy Olsen απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών

Η Dorothy Eleanor Olsen μέλος της ομάδας εθελοντών πολιτών που έκαναν πτήσεις με πολεμικά αεροσκάφη στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πέθανε σε ηλικία 103 ετών.
Η εφημερίδα News Tribune αναφέρει τη περασμένη εβδομάδα ότι η Olsen πέθανε στις 23 Ιουλίου στον University Place στην Ουάσιγκτον. Έχει πετάξει σε περίπου 60 αποστολές με το 6ο Ferry Group των Women Airforce Service Pilots ή αλλιώς WASPs.
Τα μελή του γκρουπ σύρανε εναέριους στόχους με τα αεροσκάφη τους και εκτελούσαν και άλλα καθήκοντα όπως για παράδειγμα την μεταφορά αεροσκαφών από τα εργοστάσια στις βάσεις. Οι WASP δεν αναγνωρίστηκαν σαν βετεράνοι παρά μόνο το 1977 υπό τον πρόεδρο Jimmy Carter.
Η Olsen είχε πετάξει με 29 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Το αγαπημένο της ήταν το P-51. Η κόρη της Julie Stranburg δήλωσε ότι η μητέρα της είχε πει κάποτε ότι “Το P-38 είναι αεροπλάνο για γριές. Η καθεμία μπορούσε να το πετάξει. Το P-51 από την άλλη ήθελε να είσαι καταπάνω του”
Η Debbie Jennings, φίλη της Olsen, επίσης μέλος των WASP και υπεύθυνη για τα εκθέματα των WASP στο μουσείο πτήσης στο Seattle, είπε ότι η φίλη της προτιμούσε τα μαχητικά γιατί έτσι πετούσε μόνη της και μπορούσε να κάνει ότι ήθελε. Η Jennings και η Olsen διασκέδαζαν πολλές φορές πετώντας χαμηλά στους αγρούς και τρομάζοντας τους αγρότες επάνω στα αγροτικά μηχανήματα.
Οι WASP ποτέ δεν πέταξαν σε πολεμικές αποστολές. Ήταν ένα από τα ταμπού των ΗΠΑ του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου να στέλνουν γυναίκες σε πολεμικές αποστολές. Από τότε μέχρι σήμερα βεβαίως, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Most Popular