Ρωσία, Παρέλαση της Νίκης: Γεμάτοι ουρανοί, άδειοι δρόμοι (βίντεο, φωτογραφίες)

Με αεροπορική παρέλαση (μόνο) η Ρωσία τίμησε την 75η επέτειο της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας σε μια Μόσχα με άδειους δρόμους. Μπορεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου να αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, όμως ο ήχος 75 αεροσκαφών και ελικοπτέρων –ένα για κάθε χρόνο της επετείου– αντήχησε πιο δυνατά φέτος στην Κόκκινη Πλατεία, πλημμυρίζοντας όσους τα παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις τους με εθνική υπερηφάνεια.



Αψηφώντας την χαμηλή νέφωση και τον κοροναϊό, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια παρέλαση-δήλωση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα. Τις διελεύσεις άνοιξαν μεταφορικά ελικόπτερα με ένα τεράστιο Mi-26 να ηγείται του σχηματισμού ενώ ακολούθησαν επιθετικά ελικόπτερα Mo-35M «Κρακαντίλ», Ka-52 «Αλιγκάταρ» και Mi-28N.


Σειρά είχαν οι διελεύσεις των μεγάλων αεροσκαφών, με πρώτο ένα ιπτάμενο ραντάρ Α-50 (κωδ. ΝΑΤΟ, Mainstay) και μια τριάδα μεταγωγικών Il-76. Η εναέρια πυρηνική αποτροπή πέρασε με εκκωφαντικό θόρυβο –στροβιλοελικοφόρα Tu-95MSM ‘Bear’, υπερηχητικά βομβαρδιστικά πτερύγων μεταβλητής γεωμετρίας Tu-22M3 ‘Backfire’ και ένας «Λευκός Κύκνος», το στρατηγικό Τu-160 ‘Blackjack’.



Την σκυτάλη πήραν σχηματισμοί μαχητικών MiG-29, αεροσκαφών κρούσης Su-24Μ, Su-34, MiG-31K με (ομοίωμα) πολυηχητικού βλήματος αέρος-εδάφους Kh-47M2 «Κίνζαλ» στον κεντρικό φορέα της ατράκτου συν ένας με μαχητικά 5ης γενεάς Su-57 ‘Felon’ κατά την ονοματολογία του ΝΑΤΟ. Επίσης πέρασαν μαχητικά Su-27 εκπροσωπώντας τρεις εκδόσεις του τύπου, με τα MiG-29 και τα Su-30SM των ακροβατικών Σμηνών «Χελιδόνια» και «Ρώσοι Ιππότες» να ακολουθούν σε υποδειγματικούς ρομβοειδείς σχηματισμούς.

Την παρέλαση έκλεισαν ως είθισται αεροσκάφη Su-25 «Γκρατς» εφοδιασμένα με σύστημα παραγωγής καπνού για την δημιουργία των χρωμάτων της ρωσικής σημαίας. Εκτός από την πρωτεύουσα, παρόμοιες αλλά μικρότερης κλίμακας διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ρωσικές πόλεις, όπως και σε χώρες που φιλοξενούν ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, εις ανάμνησην της Ημέρας της Νίκης. Οι Ρώσοι άλλωστε έχουν 27 εκατομμύρια λόγους για να την θυμούνται.
Αλέξανδρος Θεολόγου   
 

Most Popular