101 χρόνια από τη πρώτη ιστορική αρματομαχία

Το άρμα μάχης αποτελεί βασικό στοιχείο σε κάθε σύγχρονο στρατό. Αυτοί οι ατσαλένιοι γίγαντες, ανάγουν τη προέλευσή τους στα ογκώδη και δυσκίνητα “τανκ” του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πρώτοι οι Βρετανοί θεώρησαν πως αυτά τα μεταλλικά θηρία, θα μπορούσαν να διασπάσουν τις ατελείωτες γραμμές χαρακωμάτων και να βάλουν τέλος στο τέλμα των αντιμαχομένων. Αυτές τις ημέρες, συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από τη πρώτη φορά που άρματα μάχης βρέθηκαν αντιμέτωπα στο πεδίο της μάχης.

Το 1918, ήταν το τελευταίο έτος του “Μεγάλου Πολέμου” και τόσο οι δυνάμεις της Αντάντ, όσο και η Κεντρικές Δυνάμεις, είχαν εξουθενωθεί από τις μάχες. Ειδικά η Γερμανία, βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης αφού είχε υποστεί τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο. Μια αντεπίθεση την άνοιξη του 1918, θα ήταν μια από τις τελευταίες ελπίδες της Γερμανίας και θα στόχευε να διαπεράσει το μέτωπο στο σημείο μεταξύ των θέσεων του βρετανικού και του γαλλικού στρατού.που ο βρετανικός και ο γαλλικός στρατός. Η Επιχείρηση Kaiserschlacht (όπως ονομάστηκε) τελικά απέτυχε (αν και πέτυχε κάποιες καταλήψεις εδαφών), εξαιτίας της μεγάλης σπατάλης σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στα πλαίσια της “Kaiserschlacht”, οι Γερμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν τη γαλλική πόλη Αμιένη και για να φτάσουν σε αυτή, έπρεπε να περάσουν πρώτα από τη κωμόπολη Villers-Bretonneux. Για το σκοπό αυτό, συγκέντρωσαν όσα τανκς μπορούσαν για να ηγηθούν της επίθεσης.
Η μάχη ξεκίνησε με προπαρασκευαστικές βολές του γερμανικού πυροβολικού στις 24 Απριλίου 1918, κατά των βρετανικών γραμμών. Ο καπνός και η σκόνη μείωσε την ορατότητα των αμυνομένων στα 30 μόλις μέτρα. Μόλις το πυροβολικό σταμάτησε, Γερμανοί πεζικάριοι και 13 άρματα μάχης A7M, εξόρμησαν κατά των Βρετανών.
Οι Βρετανοί διέθεταν 12 άρματα Mark IV, βάρους 28,4 τόνων με θωράκιση 8-22mm και κινητήρα 105 ίππων που τους έδινε μέγιστη ταχύτητα 5 χλμ/ώρα. Τα βρετανικά άρματα κατασκευάζονταν σε δυο εκδόσεις, το “αρσενικό” που διέθετε δυο πυροβόλα των 57mm και τρία πολυβόλα των 0,303 ιντσών. Το “θηλυκό” διέθετε πέντε πολυβόλα των 0,303 και κανένα πυροβόλο και είχε ως σκοπό τη προστασία του “αρσενικού” από επιθέσεις πεζικού.

Τα γερμανικά A7M ήταν ακόμη πιο θηριώδη, με βάρος 29,9 τόνων, θωράκιση 6-20mm, δυο κινητήρες των 100 ίππων που του έδιναν ταχύτητα 8 χλμ/ώρα και ήταν εξοπλισμένο με δυο πυροβόλα των 57mm και έξι πολυβόλα.
Η πρώτη στην ιστορία αρματομαχία είχε μικρή χρονική διάρκεια αλλά μεγάλη ιστορική σημασία. Έξι βρετανικά Mark IV βγήκαν εκτός μάχης από εχθρικά πυρά, ενώ οι Γερμανοί έχασαν δυο A7M λόγω μηχανικής βλάβης και ένα τρίτο από τα πυρά ενός βρετανικού Mark IV.
Από εκείνη τη πρώτη ιστορική μάχη μεταξύ αρμάτων μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει ένας ολόκληρος αιώνας εξέλιξης και τα σημερινά τανκς, ενσωματώνουν τεχνολογίες που εκείνη την εποχή ουδείς μπορούσε να φανταστεί.
 
Πρώτη δημοσίευση 26/4/2018

Most Popular