ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Μαΐου 1223: Μάχη του ποταμού Κάλκα, η Μογγολική ορδή σαρώνει τους Ρως του Κιέβου

Η Μογγολική ορδή, έχοντας σαρώσει το βασίλειο της Γεωργίας και νικήσει τις φυλές του Καυκάσου, αντιμετωπίζει τον στρατό των Ρως του Κιέβου και των Κουμάνων συμμάχων τους.

Υπό τις διαταγές του Μστισλάβ του Τολμηρού και του Μστισλάβ του Κιέβου, ο στρατός των Ρως επιτίθεται στην ορδή χωρίς να περιμένουν το κύριο σώμα του στρατού τους. Οι Μογγόλοι όμως τους νικούν στις όχθες του ποταμού Κάλκα (σημερινό Ντόνετσκ) και τους αναγκάζουν να κλειστούν σε οχυρωμένο στρατόπεδο.

Οι Μογγόλοι θα δώσουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους αλλά μόλις οι Ρως βγούν, οι μογγολικές δυνάμεις τους σφάζουν μαζικά. Ο ποταμός Κάλκα γέμισε με τα πτώματα των Ρως στρατιωτών ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που συνελήφθησαν, μεταξύ τους και αρκετοί από τους πρίγκηπες του Κιέβου.

Λέγεται, πως οι Μογγόλοι για να εκδικηθούν για τις μεγάλες απώλειές τους, έδεσαν τους αιχμαλώτους πρίγκηπες πισθάγκωνα και τους πλάκωσαν με μια βαριά κατασκευή από κορμούς πάνω στην οποία μέθυσαν με κρασί και φαγητό ενώ οι αιχμάλωτοι αργοπέθαιναν από ασφυξία. Πάντως ο Μστισλάβ ο Τολμηρός θα κατορθώσει να δραπετεύσει με λίγους πολεμιστές. Ο Τζένκινς Χαν παρά τη νίκη του, ο θα ανακαλέσει τους στρατηγούς του, καθώς η αυτοκρατορία του είναι ήδη μεγαλύτερη από όση μπορεί να ελέγξει.

Most Popular