ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Ιουνίου 1280: Μάχη του Μοκλίν, χριστιανική ήττα στην Ισπανία

Δύναμη χριστιανικών στρατευμάτων από τα βασίλεια Καστίλης και Λεόν πέφτει σε ενέδρα του σουλτάνου της Γράναδα, Μουχάμαντ του 2ου και αποδεκατίζεται.

Είναι η εποχή της Επανάκτησης της Ιβηρικής χερσονήσου. Χριστιανικά βασίλεια και πριγκηπάτα συνασπίστηκαν για πρώτη φορά εναντίον του κοινού εχθρού και μια δύναμη είχε σταλεί από το βασίλειο της Καστίλης στην Κόρδοβα, από όπου θα ξεκινούσε προκαταρκτικές επιδρομές κατά του Αραβικού Εμιράτου. Το κύριο σώμα προχώρησε υπό τις διαταγές του ιππότη Γκονζάλο Ρουιζ Ζιρόν, μεγάλου μάγιστρου του Τάγματος του Σαντιάγκο, ενώ ο επικεφαλής της εκστρατείας, βασιλόπαις (ινφάντε) Σάντσο, παρέμεινε στην Αλκάλα λα Ρεάλ, οργανώνοντας το στρατόπεδο και περιμένοντας ενισχύσεις.

Οι δυνάμεις του Μουχάμαντ, έχοντας πληροφορηθεί τα σχέδια των χριστιανών, έστειλαν μια μικρή δύναμη σαν “δόλωμα” που με τη σειρά της παρέσυρε τον Ζιρόν και τους άνδρες του στην ενέδρα της Μοκλίν, όπως ονομάστηκε από την περιοχή. Οι Άραβες κύκλωσαν τους Ισπανούς και τους κατέκοψαν. Πάνω από 2.800 ιππότες και στρατιώτες της Καστίλης και της Λεόν έπεσαν, ενώ το Τάγμα του Σαντιάγκο αφανίστηκε. Ο ίδιος ο Γκονζάλο Λουίζ Ζιρόν διέφυγε βαριά τραυματισμένος και πέθανε λίγες μέρες μετά.

Η καταστροφή ανάγκασε τους Ισπανούς να αποσυρθούν στην Κόρδοβα και οδήγησε την εκστρατεία σε τέλος. Ο βασιλιάς Αλφόνσο, ιδρυτής του Τάγματος του Σαντιάγκο, αναγκάστηκε να ενσωματώσει όσους επιζώντες του Τάγματος υπήρχαν στο Τάγμα της Σάντα Μαρία ντε Εσπάνια.

- Advertisement -

Most Popular