ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιουλίου 1302: Μάχη των «Χρυσών Σπιρουνιών», η γαλλική αλαζονεία κολλά στις λάσπες

Επαναστάτες Φλαμανδοί τσακίζουν τους Γάλλους ιππότες σε μια μάχη πεζικού εναντίον ιππικού. H μάχη έλαβε το όνομά της από τα χρυσά σπιρούνια των Γάλλων ιπποτών, που μάζεψαν οι Φλαμανδοί μετά τη μάχη.

Οι Φλαμανδοί, κάτοικοι του σημερινού βόρειου Βελγίου, είχαν επαναστατήσει κατά του Γάλλου βασιλέα τον οποίο θεωρούσαν κατακτητή. Συγκέντρωσαν 8.000 πεζούς πολιτοφύλακες και κατέλαβαν μια σειρά από πόλεις και φρούρια σφάζοντας τις γαλλικές φρουρές. Οι Γάλλοι κινήθηκαν εναντίον τους συγκεντρώνοντας έναν στρατό 8.000 ανδρών από τους οποίους οι 2.500 ήταν ιππότες.

Σύγχρονες πηγές ανέφεραν ότι ένας ιππότης έκανε για δέκα πεζούς. Καθώς οι Φλαμανδοί πολιορκούσαν το φρούριο του Κουρτρώ, ο γαλλικός στρατός τους επιτέθηκε. Οι Φλαμανδοί είχαν στραγγίσει μια σειρά από ρυάκια και κανάλια αφήνοντάς τα μέσα στη λάσπη και καλύπτοντάς τα με χόρτα και κλαδιά. Γάλλοι πεζοί κινήθηκαν να τα γεφυρώσουν για το ιππικό αλλά οι Φλαμανδοί τους καταδίωξαν.

Η επίθεση του γαλλικού πεζικού ήταν ορμητική και προς στιγμή οι Φλαμανδοί έδειχναν να σπάνε. Οι Γάλλοι τότε ανακάλεσαν το πεζικό ώστε να καρπωθεί το ιππικό τη νίκη. Οι βαριά οπλισμένοι ιππότες επέλασαν, αλλά τα άλογα κόλλησαν στα λασπωμένα κωλύματα και στα εμπόδια που είχαν στηθεί. Πολλοί Γάλλοι ιππότες σφαγιάστηκαν μεταξύ τους κι ο επικεφαλής τους, Ροβέρτος κόμης του Αρτουά. Κάποιοι λένε ότι πεσμένος από το άλογό του και κυκλωμένος ο Ροβέρτος ικέτεψε για τη ζωή του, αλλά οι Φλαμανδοί του απάντησαν «δεν μιλάμε γαλλικά».

Most Popular