ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουλίου 1411: Μάχη του Harlaw, σκωτσέζικος εμφύλιος

Λαμβάνει χώρα η πιο πολύνεκρη μάχη της Σκωτικής ιστορίας, μεταξύ αντιμαχομένων φατριών και με έπαθλο το πλούσιο και ευμεγέθες δουκάτο (Earldom ή Mormaer) του Ross.

Επικεφαλής της μια παράταξης ήταν ο Ρόμπερτ Στιούαρτ, δούκας του Ώλμπανυ και αντιβασιλέας της Σκωτίας, ένας άνδρας πολυμήχανος, αδίστακτος και ραδιούργος. Αν και δεν ήταν βασιλιάς, η ικανότητά του να ελίσσεται και να χειραγωγεί τους γύρω του ήταν παροιμιώδης, οπότε είχε κατορθώσει να παραμείνει ο ισχυρός άνδρας δίπλα από τρείς βασιλείς κυβερνώντας ουσιαστικά ο ίδιος, ενώ δολοφόνησε τον ανηψιό του και νόμιμο διάδοχο. Ο Ρόμπερτ είχε την εξουσία σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Σκωτίας περιλαμβανομένης της διαφιλονικούμενης επαρχίας. Από την άλλη πλευρά, εγέρθηκε ο Ντόναλτ του Άιλα, δούκας των Νήσων, κυρίαρχος των περισσοτέρων νησιών γύρω από τη Σκωτία και στα Χάιλαντς.

Το καλοκαίρι του 1411 ο Ντόναλτ συγκέντρωσε ένα μεγάλο στρατό 10.000 περίπου Σκωτσέζων Χαϊλάντερς και με τα πλοία του περιέπλευσε το βόρειο τμήμα της χώρας αποβιβαζόμενος στο κάστρο του Αρτόρνις κοντά στο Λοχαλάιν. Η κίνηση του Ντόναλτ ήταν σχεδόν ματ αφού κατέλαβε de facto το δουκάτο του Ross, κερδίζοντας μια κομβική επαρχία και πλούσια εύφορη γη. Ο Ρόμπερτ Στιούαρτ, όμως, δεν ήταν άνθρωπος που τα παρατούσε, ειδικά μπροστά στην προδοσία.

Συγκεντρώνοντας έναν μικρό αλλά καλύτερα εξοπλισμένο στρατό μερικών χιλιάδων βάδισε κατά του Ross, αποκλείοντας οδούς ανεφοδιασμού και διαφυγής. Ο στρατός των Χαϊλάντερς του Ντόναλτ είχε στρατοπεδεύσει στο Harlaw. Εκεί, στις 24 Ιουλίου τους επιτέθηκε ο Αλεξάντερ Στιούαρτ, ανηψιός του Ρόμπερτ, με 2.000 κυρίως ιππότες. Δεν ξέρουμε πολλά για τη μάχη αλλά τα τραγούδια την μνημονεύουν ως το «κόκκινο Harlaw». Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Χαϊλάντερς έχασαν 1.000 περίπου άνδρες (10% του στρατού τους) ενώ οι αντίπαλοί τους 600 (30%).

Αφού έμειναν μια μέρα ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, οι δυνάμεις του Ρόμπερτ εγκατέλειψαν νύχτα την περιοχή αφήνοντας το πεδίο στους πολύ λιγότερους οπαδούς του Στιούαρτ. Ο Ρόμπερτ ήταν νικητής και σε ένα χρόνο κυριάρχησε εντελώς στην περιοχή αναγκάζοντας τον Ντόναλτ να παραδοθεί.

Most Popular