ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Ιουλίου 1423: Μάχη της Cravant, μια σημαντική αγγλική νίκη στον Εκατονταετή πόλεμο

Ο ενωμένος Αγγλο-Βουργουνδικός στρατός συντρίβει το Γαλλικό στη Cravant, δίπλα στον ποταμό Ιόν (Yonne). Το γεγονός είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της μεγαλύτερης σύγκρουσης του Μεσαίωνα, του (υπερ) Εκαντονταετούς Πολέμου, που κράτησε από το 1337 ως το 1453.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Γάλλων, Άγγλων και Βουργουνδών είχαν πάψει με την συνθήκη της Τρουά το 1420, που έθεσε τον ποταμό Λίγηρα στη Γαλλία ως όριο μεταξύ των δύο βασιλείων. Ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος ο 5ος, μπορούσε να κατέχει τα εδάφη βορείως του Λίγηρα αφήνοντας τα άλλα βασίλεια σε σχετική ηρεμία. Ο ίδιος όμως πέθανε δύο χρόνια μετά και τον διαδέχθηκε ο γιός του, που ήταν ακόμα βρέφος, οπότε οι Γάλλοι βρήκαν την ευκαιρία για επίθεση. Έτσι συγκέντρωσαν ένα στρατό 8.000 ανδρών και με συμμάχους 4.000 Σκωτσέζους, πολιόρκησαν την πόλη Cravant, στη Βουργουνδία.

Βουργουνδοί και Άγγλοι συγκέντρωσαν βιαστικά ενισχύσεις και βάδισαν εναντίον τους. Οι δυνάμεις τους, όμως, δεν ξεπερνούσαν τους 4.000 άνδρες, πολύ λίγοι για να αντιπαρατεθούν με ίσους όρους. Προσανατολιζόμενοι σε μια αμυντική μάχη, έφθασαν στη Cravant για να βρουν 12.000 εχθρούς να περιμένουν σε ισχυρές θέσεις.

Ελισσόμενοι για να προσεγγίσουν από άλλη γωνία, πέρασαν τον ποταμό Ιόν και βάδισαν στην αντίπερα όχθη αλλά οι Γαλλο-Σκώτοι τους ακολούθησαν. Η κατάσταση ήταν αδιέξοδη: όποιος αποτολμούσε να περάσει πρώτος το ποτάμι, θα δεχόταν τα χτυπήματα του αντιπάλου και θα αποδεκατιζόταν. Μετά από 3 ώρες αναμονής, μερικοί Σκωτσέζοι τοξότες έχασαν την υπομονή τους κι άρχισαν να τοξεύουν τους Αγγλο-Βουργουνδούς. Οι τελευταίοι απάντησαν με μακρά τόξα και βαλλίστρες προκαλώντας σημαντικές απώλειες και αναστάτωση μεταξύ Γάλλων και Σκώτων.

Γρήγορα, οι Άγγλοι άδραξαν την ευκαιρία και πέρασαν το ποτάμι κι επιτέθηκαν. Οι Γάλλοι αιφνιδιάστηκαν και υποχώρησαν, αλλά οι Σκωτσέζοι αρνήθηκαν να τους ακολουθήσουν χωρίς μάχη κι έπεσαν ή αιχμαλωτίστηκαν σχεδόν όλοι. Η νίκη έστεψε τα όπλα των Αγγλο-Βουργουνδών κάνοντας τους Γάλλους να μην αμφισβητήσουν το όριο του Λίγηρα.

Most Popular