ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Αυγούστου 1485: Μάχη στο πεδίο του Bosworth, το τέλος του Ριχάρδου του 3ου

Στην τελευταία σημαντική μάχη του υπερτριακονταετούς αγγλικού εμφυλίου μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικογενειών για το στέμμα της Αγγλίας, σύγκρουση που έμεινε γνωστή ως Πόλεμος των Ρόδων, οι δυνάμεις του Γιορκιστή βασιλιά Ριχάρδου του 3ου ηττώνται από τις δυνάμεις του Λανκαστεριανού Ερρίκου, του οίκου Τυδώρ.

Μάχη του Bosworth, πίνακας του Graham Turner

Ο Ριχάρδος είχε γίνει βασιλιάς μόλις πριν τρία χρόνια, όταν ανέλαβε την αντιβασιλεία για λογαριασμό του ανήλικου ανεψιού του, του δωδεκάχρονου Εδουάρδου του 5ου. Σχεδόν αμέσως κήρυξε τον νεαρό συγγενή του έκπτωτο και τον φυλάκισε στον Πύργο του Λονδίνου αναλαμβάνοντας ο ίδιος το στέμμα.

Η δημοτικότητα του χωλού Ριχάρδου (έπασχε από σκολίωση), έπεσε ακόμα περισσότερο όταν ο έκπτωτος ανήλικος μονάρχης και ο μικρότερος αδερφός του πέθαναν μυστηριωδώς, με φήμες να κυκλοφορούν ότι δολοφονήθηκαν με εντολή του πανίσχυρου θείου τους.

Εκμεταλλευόμενος το αρνητικό κλίμα εναντίον του Ριχάρδου, ο διεκδικητής του θρόνου, από τον οίκο των Λάνκαστερ, Ερρίκος Τυδώρ, βρήκε την ευκαιρία και αποβιβάστηκε στην Ουαλλία και βάδισε με μια μικρή σχετικά δύναμη κατά του Λονδίνου. Οι δυνάμεις του Ερρίκου ενισχύθηκαν στην πορεία με νέους που συνέτρεξαν κοντά του -είτε από αγάπη για την οικογένεια των Λάνκαστερ είτε από μίσος για τον Ριχάρδο τον 3ο- φτάνοντας περίπου τους 5.000 άνδρες.

Μάχη του Bosworth, πίνακας του Graham Turner

Ο Ριχάρδος συγκέντρωσε κάπου 10.000 και τον συνάντησε στην περιοχή του Bosworth στο Λέστερσιρ. Στο πεδίο έσπευσε και ισχυρή δύναμη –κάπου 6.000- του λόρδου Στάνλεϋ που κράτησε στάση αναμονής μέχρι να κριθεί η μάχη. Ο Ριχάρδος χώρισε τη δύναμή του και επιτέθηκε πρώτος, με μικρή επιτυχία κατά της εμπροσθοφυλακής των Τύδωρ. Μια δεύτερη επίθεσή του αποκρούστηκε γιατί το έτερο κέρας του στρατού του δεν ακολούθησε.

Προδοσία ή αδυναμία αντίληψης της κατάστασης, ώθησε τον ίδιο τον Ριχάρδο να επιτεθεί στο κέντρο με σκοπό να διασπάσει την παράταξη του εχθρικού στρατού και να σκοτώσει τον Ερρίκο. Τη στιγμή αυτή διάλεξε ο Στάνλεϋ να επιτεθεί κατά του βασιλιά που βρέθηκε απομονωμένος ανάμεσα σε δύο στρατούς και διαλύθηκε. Οι στρατιώτες του σκόρπισαν και ο ίδιος κυνηγήθηκε και κατακόπηκε σε ένα απόμερο σημείο του πεδίου της μάχης.

Έτσι, πέθανε ο τελευταίος της δυναστείας των Πλανταγενετών, μιας δυναστείας που βασίλεψε στην Αγγλία για 300 χρόνια καταγόμενη από τον Αγγλο-Νορμανδικό οίκο των Ανδεγαυών. Ο Ερρίκος στέφθηκε την ίδια μέρα βασιλιάς της Αγγλίας στο πεδίο της μάχης ως Ερρίκος ο 7ος.

Το κομματιασμένο σώμα του Ριχάρδου δέθηκε γυμνό πάνω σε ένα άλογο και εκτέθηκε για δύο μέρες στην κοντινή πόλη Λέστερ, πριν ενταφιαστεί σε κοινό άγνωστο τάφο. Το 2012 η σωρός του βρέθηκε τυχαία στο κέντρο της πόλης του Λέστερ κατά τις εργασίες διάνοιξης ενός χώρου στάθμευσης και αναγνωρίστηκε με μέθοδο DNA. Τα οστά του τάφηκαν με τιμές στον καθεδρικό ναό της πόλης.

Most Popular