ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Αυγούστου 1500: Η άλωση της Μεθώνης από τους Οθωμανούς

Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το φρούριο της Μεθώνης (Modon) από τους Ενετούς. Είναι ένα μόνο επεισόδιο από την εκστρατεία του τουρκικού στόλου κατά των ενετικών κτήσεων στο Ιόνιο πέλαγος.

Μετά την κήρυξη του πολέμου το 1499, ένας στρατός 100.000 ανδρών και 250 πλοίων υπό τον Κεμάλ Pεΐς πασά ανακατέλαβε τη Ναύπακτο και κινήθηκε ανεμπόδιστος προς την Μεθώνη, την οποία πολιόρκησε το Μάιο του 1500. Οι 7.000 υπερασπιστές με 15 γαλέρες κατόρθωσαν με κόπο να αποκρούσουν τις εφόδους για μερικές εβδομάδες αλλά οι κάτοικοι πιέζονταν για προμήθειες.

Στις 9 Αυγούστου, λίγα Ενετικά πλοία διέσπασαν τον αποκλεισμό και εισήλθαν στο λιμάνι προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό. Καθώς ο κόσμος μαζεύτηκε στο λιμάνι, τα τείχη αποδυναμώθηκαν και οι Οθωμανοί επέδραμαν από ξηράς ανεβαίνοντας τα με ελάχιστη αντίσταση. Όλοι σχεδόν οι άνδρες σφαγιάστηκαν και τα γυναικόπαιδα στάλθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ενώ ο διοικητής, Μάρκο Γκαμπριέλ, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αποκεφαλίστηκε δημόσια.

Οι Τούρκοι προέλασαν και κατέλαβαν τους επόμενους μήνες και την Κορώνη. Με τις δύο πόλεις, Μεθώνη και Κορώνη, «τα δίδυμα μάτια της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» χαμένα, οι τουρκικές επιδρομές έφταναν πλέον στα ιταλικά εδάφη ανεμπόδιστες, οδηγώντας την Βενετία να διαπραγματευτεί ειρήνη με όρους που ευνοούσαν ιδιαίτερα την Οθωμανική Πύλη.

Most Popular